Můj tchán vymyslel recept na domácí rajčatovou šťávu: Dělám každoročně, stačí jeden lok denně a s vaším tělem se stanou zázraky – pouze ze 3 ingrediencí!

Všichni jistě máme rádi různé ovocné šťávy. Je bez pochyb, že ty domácí chutnají lépe než ty kupované. Samozřejmě si můžete připlatit za různé bio produkty či sirupy od ostatních lidí, kteří je vytvářejí doma z vlastích domácích surovin. Nic se však nevyrovná tomu, když si tento sirup vytvoříte sami doma.

Co všechno budeme potřebovat?

Pokud si na zahrádce pěstujete svá vlastní rajčata, nic vás v zimě nepotěší více, než chutná šťáva z domácích rajčat. Nebudete na to potřebovat mnoho surovin, všechny z nich totiž naleznete doma. Jsou to následující:

  • Rajčata
  • Sůl
  • Cukr

Nejlepší je použít vlastní rajčata, která jste si sami vypěstovali na své zahrádce. Jako alternativu lze využít nějakého známého, který je zároveň pěstitelem. Rozhodně ale ne supermarkety. Rajčata totiž musí být čerstvá, šťavnatá a v neposlední řadě zralá.

Čtěte také: Obláčková mléčná buchta vás okouzlí už při prvním kousnutí

Postup

Čerstvá rajčata omyjte ve vodě a následně je rozemelte. Vytvořenou červenou kaši dejte na pánev a začněte vařit. Pokud se bude tvořit pěna, setřete ji a následně pokračujte ve vaření, dokud šťáva nedosáhne požadované hustoty. Při hustotě vyšší lze z rajčat také vytvořit rajskou omáčku. Je-li šťáva dostatečně hustá, je načase přidat i ostatní suroviny. Na deset litrů šťávy připadá jedna polévková lžíce cukru a dvě lžíce soli. Cukr nám pomáhá ke snížení a udržení kyselosti sirupu, zatímco sůl pomáhá šťávě udržet její nádhernou červenou barvu. Přidáme tedy cukr i sůl a pořádně promícháme. Výsledek ochutnáme a dle chuti můžeme ještě lehce dochutit. Do sterilizovaných vysušených sklenic nalijeme výslednou hmotu, a ještě dokud jsou horké, je zabalíme do teplé přikrývky, která dobře udrží teplotu. V těch ji necháme po dobu dvou až tří dní. Po uplynutí této doby sklenice vytáhneme a uložíme na chladné místo, kde je uchováme do pozdějšího použití.