Na křen není třeba spěchat, sbírat se může od října až do února

Jak říkaly babičky, křen musí mít pořádný říz, a když se strouhá, musí být cítit v širokém okolí. Tato brukvovitá zelenina se pěstuje na zahrádkách odedávna a patří mezi nejzdravější druhy vůbec. V lidovém léčitelství patří křen mezi rostlinná antibiotika, a ne nadarmo se mu přezdívá „český ženšen“. Výhodou je, že je dostupný čerstvý po celou zimu. Sbírá se sice v průběhu takřka celého roku, ale od října do února má nejintenzivnější účinky.

V kuchyni už od středověku

Křen je známý ve střední Evropě už od středověku, původně pochází z oblastí Moldávie a jižní Ukrajiny, kde se vyskytuje v úvalech řek. U nás se pěstuje jediný zástupce křen selský. O účincích této zeleniny se zmiňuje už v průběhu 12. století svatá Hildegarda, která se zabývala přírodní medicínou a křen považovala za velmi důležitou a cennou rostlinu s velmi intenzivní vůní. Čerstvý křen se doporučoval pro posílení imunity a pro léčbu mnoha zánětlivých onemocnění a dalších neduhů. Ne jinak je tomu dnes, kdy je hvězdou podzimní kuchyni zejména jako příloha k pečeným a grilovaným masům.

https://hobbikert.hu/

Trvalka, která nesmí na zahradě chybět

Citron nebo pomeranč při nachlazení nebo pro doplnění céčka? Naprosto shodný obsah vitamínu C na 100 gramů má též křen. Kromě tohoto pro imunitu nezbytného vitamínu je zdrojem vitamínu E, A a skupiny B, dále karotenů, minerálů, jako jsou železo, hořčík, draslík, fosfor a vápník, současně silic, glukosinolátů, enzymů, organických sloučenin a zejména antibakteriálních a fytoncidních látek. Tato trvalka tak nesmí na žádné zahradě chybět, nadto se pěstuje velmi snadno. Důležité je zaštipovat stonky, aby veškerá energie plynula do kořenů.

Čtěte také: Obyčejný vodní meloun zpomalí stárnutí, prospěje kráse a umí ochránit vaše srdce

Pro zdraví po celou zimu

Běžně se kořeny sklízí v průběhu října a listopadu, ale vzhledem k jejich mrazuvzdornosti nic nebrání tomu, aby se vykopávaly až do února ve dnech, kdy nepanuje silný mráz. A bude se hodit, posiluje totiž obranyschopnost těla a podporuje trávení, proto se přidává k masitým pokrmům. Léčí záněty průdušek a močového ústrojí, k tomu pomáhá zbavit kašle a zahlenění. Používá se pro zlepšení mikroflóry ve střevech, při revma a artritidě nebo po léčbě antibiotiky. Ve spíži nesmí chybět po celou zimu, protože též dezinfikuje a zlepšuje stav pleti.

https://hobbikert.hu/

Zdroj: hobbikert.hu