Jahodové koláče jsou jedním z nejchutnějších typů koláčů vůbec. V dnešním receptu se podíváme na koláč z klasické krusty a vynikající jahodové náplně. Vychutnáte si díky tomu naplno chuť čerstvého ovoce a zpracujete plodiny ze své zahrádky. Navíc potěšíte celou rodinu a dáte jim na stůl nádherný dezert, který zmizí během chvilky.
Co budete potřebovat?
Dnes se soustředíme hlavně na úžasnou náplň. Krustu si můžete koupit hotovou v obchodě nebo použít svůj oblíbený a vyzkoušený recept. Proto se dnes základem koláče vůbec zabývat nebudeme, ale krustu pochopitelně potřebujete. Kromě toho budete potřebovat pár ingrediencí na náplň z čerstvých jahod. Na tento recept potřebujete:
- čerstvé jahody (očištěné a rozpůlené) – 4 šálky,
- cukr krystal – ¾ šálku,
- kukuřičný škrob – 2 lžíce,
- voda – ½ šálku,
- citronová šťáva – 1 lžička,
- červené potravinářské barvivo – volitelné.
Na šlehačku:
- hustá smetana ke šlehání – 1 šálek,
- moučkový cukr – 2 lžíce,
- vanilkový extrakt – ½ lžičky.
Pracovní postup
V první řadě si připravte krustu podle návodu na obalu nebo si ji připravte podle svého oblíbeného receptu. Potom si připravte jahodovou náplň. Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Za stálého míchání přidejte vodu, dokud nebude směs hladká. Nastavte střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Přidejte citronovou šťávu a potravinářské barvivo (stačí pár kapek). Přidejte do hrnce jahody nakrájené na poloviny.
Jemně je vmíchejte, aby se všechny obalily ve sladké směsi. Potom nalijte jahodovou náplň do připravené a upečené krusty ve formě na koláče. Rovnoměrně ji rozetřete stěrkou a vložte koláč do lednice na 2-3 hodiny. Mezitím si připravte šlehačku. Smíchejte smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nezískáte tuhé špičky. Těsně před podáváním na koláč naneste trochu domácí šlehačky a vychutnejte si svůj jahodový dezert.
Zdroj: grandmasclub.servi.tn