Kynuté těsto chutná vždy dobře bez ohledu na to, do jakého tvaru ho zamotáte. Jeho jemnost a chuť vás vždy překvapí. Proto přinášíme recept na velmi nadýchané a jemné pečivo, které si užijete nejen během svátků, ale během celého roku. Krupicové bochánky nebo pletence budou během chvilky pryč. S přidáním různých semínek a přísad s nimi můžete experimentovat a vždy je trochu změnit.
Co budete potřebovat?
Ingredience na kynuté pečivo nejsou vůbec náročné. Můžete je vždy posypat různými semínky nebo je doplnit kouskem čokolády. Vždy si užijete nádhernou vůni a chuť. Těsto můžete vždy připravit trochu jinak a základní recept nechat stále stejný. Na toto pečivo potřebujete:
- vejce – 2 ks,
- cukr – 100 gramů,
- droždí – 25 gramů,
- krupice – 300 gramů,
- sůl – 1 špetka,
- mouka – 600 gramů,
- mléko – 150 ml,
- máslo – 100 gramů,
- škrob – 150 gramů.
Pracovní postup
V hrnci uvařte vodu, přidejte cukr a špetku soli. Za stálého míchání nasypte krupici. Vařte 2 minuty. Zakryjte poklicí a nechte 10 minut vařit. Poté vyšlehejte vejce s cukrem a solí. Přidejte uvařenou krupici, droždí a rozpuštěné máslo. Všechno promíchejte metličkou. Vše zalijte teplým mlékem. Poté přidejte pšeničnou mouku a škrob. Pusťte se do hnětení, které by mělo trvat asi 10 minut. Poté zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout po dobu 50 minut na teplém místě.
Těsto rozdělte na 15 stejných dílů. Vytvořte malé kuličky a každou vyválejte na válečky. Z těchto válečků byste měli uplést 5 copánků. Copánky vložte do formy vyložené pečicím papírem. Zakryjte formu látkovou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Poté pečivo potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Na konec upečené a vychladlé pečivo zasypte moučkovým cukrem. Domácímu pečivu se nic nevyrovná a budete mít připravenou úžasnou snídani. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: kukhovaryty.com