Vyzkoušejte skvělá nakládaná rajčata s cibulí. Zeleninová bomba plná vitamínů. Rajčata obsahují spoustu draslíku, fosforu i dalších minerálů, jsou zdrojem vitamínů skupiny B, předchází kardiovaskulárním onemocněním a posilují také imunitní systém. Fungují také jako silný antioxidant. Navíc jsou dobré na zrak díky množství vitamínu A. Co budete potřebovat?
- 1 kg rajčat
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 7 lžic oleje
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička pálivé papriky
- 3 lžíce medu1 lžička soli
Zeleninu dobře omyjte
Nejprve si připravte zeleninu. Rajčata dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky široké asi jeden milimetr. Sklenici vypláchněte jedlou sodou a nechte oschnout nebo vytřete do sucha. Připravené plátky rajčat položte v jedné vrstvě na dno sklenice, aby bylo rovnoměrně pokryté a celé zaplněné zeleninou.
Cibuli oloupejte a následně nakrájejte na stejně silné plátky. Pak pomalu rozdělte jednotlivé vrstvy. Zasypte s nimi rajčata ve sklenici. Česnek rovněž oloupejte a nakrájejte ho na libovolně velké, ale stejné kousky. Pak ho přidejte na rajčata a cibuli. Celý postup ještě několikrát opakujte, dokud vám budou stačit ingredience.
Medová marináda
Poslední vrstvou by měla být cibule. Když máte sklenici plnou, nechte zeleninu chvíli odpočinout. Pak začněte připravovat marinádu. Med vložte do hlubokého šálku nebo do misky a přidejte k němu olej. Vymačkejte do směsi citronovou šťávu. Následně přidejte sůl, sušenou bazalku a pálivou papriku. Vše důkladně promíchejte.
V poslední fázi nalijte marinádu na zeleninu ve sklenici. Snažte se, aby se marináda rovnoměrně rozprostřela po celé sklenici. Pak sklenici zavíčkujte a nechte alespoň hodinu odstát v lednici. Pak můžete salát podávat jako přílohu k jakémukoliv masu. Samozřejmě můžete zeleninu nechat uležet i déle, více se pak rozvine její chuť i vůně.