Vyzkoušejte skvělá nakládaná rajčata s cibulí. Zeleninová bomba plná vitamínů. Rajčata obsahují spoustu draslíku, fosforu i dalších minerálů, jsou zdrojem vitamínů skupiny B, předchází kardiovaskulárním onemocněním a posilují také imunitní systém. Fungují také jako silný antioxidant. Navíc jsou dobré na zrak díky množství vitamínu A. Co budete potřebovat?
- 1 kg rajčat
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 7 lžic oleje
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička pálivé papriky
- 3 lžíce medu1 lžička soli
Zeleninu dobře omyjte
Nejprve si připravte zeleninu. Rajčata dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky široké asi jeden milimetr. Sklenici vypláchněte jedlou sodou a nechte oschnout nebo vytřete do sucha. Připravené plátky rajčat položte v jedné vrstvě na dno sklenice, aby bylo rovnoměrně pokryté a celé zaplněné zeleninou.
Cibuli oloupejte a následně nakrájejte na stejně silné plátky. Pak pomalu rozdělte jednotlivé vrstvy. Zasypte s nimi rajčata ve sklenici. Česnek rovněž oloupejte a nakrájejte ho na libovolně velké, ale stejné kousky. Pak ho přidejte na rajčata a cibuli. Celý postup ještě několikrát opakujte, dokud vám budou stačit ingredience.
Čtěte také: Úžasné pečené klobásy s čerstvými rajčaty a houbami
Medová marináda
Poslední vrstvou by měla být cibule. Když máte sklenici plnou, nechte zeleninu chvíli odpočinout. Pak začněte připravovat marinádu. Med vložte do hlubokého šálku nebo do misky a přidejte k němu olej. Vymačkejte do směsi citronovou šťávu. Následně přidejte sůl, sušenou bazalku a pálivou papriku. Vše důkladně promíchejte.
V poslední fázi nalijte marinádu na zeleninu ve sklenici. Snažte se, aby se marináda rovnoměrně rozprostřela po celé sklenici. Pak sklenici zavíčkujte a nechte alespoň hodinu odstát v lednici. Pak můžete salát podávat jako přílohu k jakémukoliv masu. Samozřejmě můžete zeleninu nechat uležet i déle, více se pak rozvine její chuť i vůně.