Pokud jste se již nejednou setkali s dilematem, jaký dort upéct mamce nebo manželovi k narozeninám a nakonec jste neupekli žádný, minimálně tento rok máte o problém postaráno. Fantastický dort s mléčně kávovou příchutí Latte macchiato Vás chytí za srdce.
Latte macchiato je vynikající v tom, že je vhodná jak na oslavy, tak na firemní akce či svatby. Milují ho zejména dospělí pro jeho elegantní chuť, která není ani výrazně kávová, ale zároveň ani výrazně mléčná. V tomto případě absolutní ideál. A není ani náročný na přípravu.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 6 vajec
- 3 PL vody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 180g moučkového cukru
- 4 PL kakaa
- 150 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Na krém:
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 500 ml mléka
- 3 lžičky instantní kávy
- 80 g moučkového cukru
- 3 balíčky želatiny
- 800 ml smetany
- 4 balíčky vanilkového cukru
- trochu kakaa
- trochu mandlové esence
Na polevu:
- 20 g dortové polevy
- 1 PL margarínu
Jak na to?
Vajíčka si rozdělíme na bílky a žloutky.
Do bílků dáme špetku soli, aby nám vznikla tvrdá pěna a bílky řádně vyšleháme.
o žloutků si přidáme 3 polévkové lžíce vody, cukr a vanilkový cukr a dobře promícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao a vymícháme ručním šlehačem.
Potom přidáme vyšlehané bílky, které do těsta zamícháme už jen ručně.
]Těsto nalijeme do dortové formy o průměru cca 28 cm vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut. Těsto pro jistotu kontrolujeme párátkem a když se nám na něj nelepí, vytáhneme ho z trouby ven a po vychlazení překrojíme tak, aby nám vznikly 3 stejně tlusté kulaté korpusy.
Dokud se těsto peče, připravíme si krém. Uvaříme si pudink a necháme ho dobře vychladit. Mezitím si vyšleháme tuhou šlehačku. Obě věci spolu smícháme a přidáme cukr. Šleháme, aby nám vznikl jemný krém.
Mezitím si připravíme želatinu podle návodu na obalu. Necháme ji mírně vychladnout a smícháme s pudinkově smetanovým krémem. Krém si rozdělíme do dvou misek. Do jedné poloviny nakapeme pár kapek mandlové esence. Do druhé poloviny přidáme kávu a trochu kakaa, aby byl krém jemně hnědavý. Tento krém ochutnáváme, aby nebyl příliš výrazně kávový.
Připravíme si vychlazené a prořezané korpusy a začneme je plnit krémem. Na spodní korpus dáme bledší vanilkový krém, na střední korpus dáme kávový krém a přikryjeme vrchní částí dortového korpusu.
Na závěr si uvaříme dortovou polevu spolu s margarínem a potřeme s ní celý povrch dortu. Dáme zatuhnout do lednice alespoň na hodinu, ideálně však na celou noc.
Přejeme dobrou chuť!