Na narozeniny mi sousedka připravila tento lahodný dort. Hned jsem si od ní vyžádala recept a moje rodina ho zbožňuje ze všeho nejvíce!

Pokud jste se již nejednou setkali s dilematem, jaký dort upéct mamce nebo manželovi k narozeninám a nakonec jste neupekli žádný, minimálně tento rok máte o problém postaráno. Fantastický dort s mléčně kávovou příchutí Latte macchiato Vás chytí za srdce.

Latte macchiato je vynikající v tom, že je vhodná jak na oslavy, tak na firemní akce či svatby. Milují ho zejména dospělí pro jeho elegantní chuť, která není ani výrazně kávová, ale zároveň ani výrazně mléčná. V tomto případě absolutní ideál. A není ani náročný na přípravu.

Co budete potřebovat

Na korpus:

Čtěte také: Po přečtení tohoto článku začnete chodit spát v ponožkách! Zajímá vás proč?

  • 6 vajec
  • 3 PL vody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 180g moučkového cukru
  • 4 PL kakaa
  • 150 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na krém:

  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 500 ml mléka
  • 3 lžičky instantní kávy
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 balíčky želatiny
  • 800 ml smetany
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • trochu kakaa
  • trochu mandlové esence

Na polevu:

  • 20 g dortové polevy
  • 1 PL margarínu

Jak na to?

Vajíčka si rozdělíme na bílky a žloutky.

Do bílků dáme špetku soli, aby nám vznikla tvrdá pěna a bílky řádně vyšleháme.

o žloutků si přidáme 3 polévkové lžíce vody, cukr a vanilkový cukr a dobře promícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao a vymícháme ručním šlehačem.

Potom přidáme vyšlehané bílky, které do těsta zamícháme už jen ručně.

]Těsto nalijeme do dortové formy o průměru cca 28 cm vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut. Těsto pro jistotu kontrolujeme párátkem a když se nám na něj nelepí, vytáhneme ho z trouby ven a po vychlazení překrojíme tak, aby nám vznikly 3 stejně tlusté kulaté korpusy.

Dokud se těsto peče, připravíme si krém. Uvaříme si pudink a necháme ho dobře vychladit. Mezitím si vyšleháme tuhou šlehačku. Obě věci spolu smícháme a přidáme cukr. Šleháme, aby nám vznikl jemný krém.

Mezitím si připravíme želatinu podle návodu na obalu. Necháme ji mírně vychladnout a smícháme s pudinkově smetanovým krémem. Krém si rozdělíme do dvou misek. Do jedné poloviny nakapeme pár kapek mandlové esence. Do druhé poloviny přidáme kávu a trochu kakaa, aby byl krém jemně hnědavý. Tento krém ochutnáváme, aby nebyl příliš výrazně kávový.

Připravíme si vychlazené a prořezané korpusy a začneme je plnit krémem. Na spodní korpus dáme bledší vanilkový krém, na střední korpus dáme kávový krém a přikryjeme vrchní částí dortového korpusu.

Na závěr si uvaříme dortovou polevu spolu s margarínem a potřeme s ní celý povrch dortu. Dáme zatuhnout do lednice alespoň na hodinu, ideálně však na celou noc.

Přejeme dobrou chuť!