Zelí se velmi často používá v různých pokrmech. Proto je žádoucí znát pravidla skladování této zeleniny, abyste vaše vypěstované zelí mohli použít co nejdéle.

Odkud se zelí vzalo?

U nás se zelí pěstuje už po staletí, a i proto je zelí typickou součástí naší kuchyně. V minulosti bylo jednou z hlavních potravin, protože všem členům rodiny zajišťovalo pravidelný přísun důležitých vitaminů a minerálů.

Krátkodobé skladování

Pokud plánujete zelí skladovat jen na krátkou dobu, můžete jej umístit do chladničky nebo na jiné chladné místě v domě. Aby vydrželo déle, doporučuje se zabalit zelnou hlavu do novinového papíru nebo do potravinové fólie. Takto zabráníte tomu, aby se do zelí pustila vlhkost a mohlo začít rychleji nahnívat.

Dlouhodobé skladování

Pokud chcete zelí skladovat déle, musíte zvolit jen ty nejméně poškozené hlavy. Vybírejte jen ty kusy, které nejsou potlučené a nemají žádné jiné viditelné vady. Je také dobré vybírat spíše menší hlávky, protože ty vydrží déle.

Je žádoucí zvolit pozdní odrůdy zelí, které jsou obecně vytrvalejší. Hlávky musíte skladovat při konstantní teplotě. Zelí se nejlépe skladuje při teplotě 0-2 stupňů a vlhkosti 85 – 90 %.

Zkuste vyzkoušet některou z těchto metod:

Zelí skladujte v suterénu za pomoci těchto triků

  • do bedny dejte písek a do něj vložte zelné hlavy zabalené v papíru
  • zelí zabalte to potravinové fólie a uložte je do zeminy
  • zelné hlavy je možné také zavěsit na háky

Optimální hmotnost hlávek na skladování je okolo 2 až 2,5 kilogramů. Před uskladněním je nechte nějakou dobu ve studené, intenzivně větrané místnosti. Díky tomu oschnou venkovní listy, čímž se sníží riziko vzniku hniloby. Pro dlouhodobé skladování používáme odrůdy Trvalo F1, Holt, Pourovo červené nebo Unikát F1.

K čemu je zelí dobré?

O zelí se říká, že dokáže čistit střeva. A je to skutečně tak, umí totiž navázat na sebe jedovaté látky – těžké kovy – usazené v trávicím traktu. Poté je odvádí z těla ven. Taktéž se podílí na udržení zdravé střevní mikroflóry. Vyplatí se jej tedy konzumovat pravidelně.

Sdílejte článek