Věděli jste, že v minulosti se pohanka nazývala i „královnou obilovin“? Má to své opodstatnění. Ti z Vás, kteří ji konzumujete pravidelně, určitě víte, že obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin a to v jakékoli podobě. Jíst ji můžete syrovou, namočenou ve vodě, tepelně zpracovanou a dokonce i pečenou, v nějakém dobrém zdravém koláči.

Pohanka se čím dál více stává znovu populární a oblíbená je zejména u lidí, kteří žijí zdravě. Proč byste i Vy nemohli začít konzumovat tento cenný dar od přírody? Abyste však ponechali všechny zdravé vlastnosti pohanky, musíte ji nechat naklíčit.

Co budete potřebovat
- skleněnou nádobu
- zelenou pohanku
- čistou vodu
- gázu
Jak na to?




Jaké jsou její užitečné vlastnosti?
Pohanka je považována za jednu z nejlepších potravin, co se obsahu antioxidantů týká a je dobře známo, že podporuje imunitní systém a zpomaluje proces stárnutí. Studie potvrdily, že ve srovnání s rýží, která je mimochodem také pro zdraví prospěšná, naklíčená pohanka obsahuje až 76-krát více antioxidantů.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Pohanka také bojuje proti obezitě a nadváze, čili je dobrá při dietách a zdravém životním stylu. Reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a obsahuje bílkoviny a sacharidy, které jsou velmi lehce stravitelné.



Tip od nás: Je velmi důležité, abyste pohanku nenechali klíčit více než 2 dny. Mimo jiné ji můžete klidně kombinovat i s jinými zrny jako například s ječmenem, bulgurem, amarantem, jáhlami a čočkou či cizrnou. Je skvělá do polévek, salátů, jako příloha, na ranní kaši a případně i do koláčů či polévky.

