Připáleniny, mastnota, fleky. To vše jsou věci, se kterými se setkává každá žena ve vlastní kuchyni, pokud se v ní i reálně činí. Nejhorší jsou digestoře, dlaždice zašlé od všeho možného, ale i obyčejné hrnce. Chytá i Vás hysterie z kuchyňských nečistot? Ještě dnes tomu bude konec.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Úklid bez chemikálií
# 1 Mastnotu a saze z výfukových mřížek odstraníte během 15 minut. V hrnci smíchejte 1 litr vody, 4 polévkové lžíce soli a 3 čajové lžičky kyseliny citrónové. Namočte mřížky do roztoku a nechte působit. Pokud jsou tak usazené, že nesejdou, začněte směs převařovat. Pak pustí na sto procent.
# 2 Hrubé a nevyčistiteľné připáleniny na dně hrnců se dají vyčistit s pomocí aspirinu. Semelte několik pilulek na prášek a nasypte je spolu s trochou kyseliny na vlhké špinavé dno. Nechte je 20 minut působit a po uplynutí této doby přilijte trochu studené vody. Další půlhodině můžete hrnec už jen ručně dočistit.
# 3 Každý majitel varné plotýnky ví, že se na ní rádi a často usazují zbytky všeho možného, i když někdy doslova nechápeme z čeho. Na vyčištění plotýnky postačí trocha sody a vlhká houba. Chvilku plotýnku podrhněte a pak jen zbytky setřete hadříkem. Bude jako nová.
# 4 Umýt chladničku je někdy náročnější než by se zdálo. Nepříjemné pachy jsou přímo noční můrou a nedají se odstranit. Alespoň dosud jsme si to mysleli. Pokud se chcete zbavit zápachu a chladničku zároveň pořádně vydezinfikovat, připravte si roztok z octa a vody ve stejném poměru. Radikálnější řešení, které je možné spíše při velmi starých a zanedbaných chladničkách, je použití amoniaku. Stěny chladničky třeba vyčistit a ponatírat roztokem amoniaku a potom ji nechat alespoň půl dne větrat.
# 5 Vyčistit kuchyňské kachličky nebo dlaždice na zemi od pevně ulpívající špíny, mastnoty či skvrn od jídla pomůže borax. Připravte si roztok. V 4 litrech teplé vody rozpusťte 4 polévkové lžíce boraxu, 100 ml octa a 100 ml kapalného amoniaku. Navlhčete hadr a vydrhněte špinavý povrch. Dlaždice v momentě zazáří jako po přejetí kouzelnou hůlkou.
# 6 Kuchyňskou linku od nánosů oleje nastříkaného při smažení očistíte jednoduše s pomocí směsi rostlinného oleje a jedlé sody. Obě složky by měly být smíchány ve stejném poměru. Houbou namočenou ve směsi povrch přetřete, nechte působit 30 minut a poté setřete hadříkem namočeným ve vodě s prostředkem na nádobí.
# 7 Mixér vyčistíte ihned po použití a to tak, že do misek nalijete obyčejnou vodu a pár kapek prostředku na nádobí. Misky dejte zpět do robota a spusťte jej. Takovým způsobem vyčistíte každé zákoutí, do kterého byste houbou ani nijak jinak nedosáhli.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]# 8 Kávomlýnek mnoho lidí požívá i na mletí celých koření. Éterické oleje v mlýnku se pospojují, a tak se jednou stane, že nevíte, zda pijete kávu nebo kořeněnou hořkou vodu. Pokud se to někdy podařilo i Vám, nezoufejte. Na neutralizaci pachů je ideální hrst suché rýže. Nasypte ji do mlýnku a rozemelte. Absorbuje všechno, co tam nemá být a Vy můžete opět vesele mlít.
# 9 Pokud Vám zapáchá odpadkový koš, připravte si směs vody, ledu a octa ve stejném poměru. Nalijte ho do nádoby a když se led rozpustí, opláchněte vše teplou vodou. Po zápachu nezůstane ani stopa.
# 10 Porcelánové nádobí je sice krásný a elegantní, ale když se o něj příkladně nestaráme a přitom ho pravidelně používáme, umí být i pěkně zašlý. Smíchejte ocet a sůl ve stejném poměru a potřete směsí zašlý porcelán. Nejlepší je, pokud do směsi ponoříte porcelán celý. Po 30 minutách ho opláchněte.