Žloutkový krém má mnoho využití, můžete ho použít do dortů, trubiček, různých dezertů a hodí se i na vánoce, které se nebezpečně rychle blíží! Je skvělý také jako základ pro máslové krémy a další. Tento krém dodá zákuskům tu správnou chuť a nikdo jim neodolá. Tyto 2 recepty, které vám nyní doporučíme jsou opravdu jedinečné a zaručeně nezklamou!
1) ŽLOUTKOVÝ KRÉM S RUMEM
Budete potřebovat:
- 6 žloutků
- 400 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 g másla
Jak na to:
Nejprve rozmíchejte žloutky a vanilkový cukr v mléce společně s pudinkovým práškem, míchejte opravdu pečlivě, aby se vám nedělaly hrudky – ideálně sypké ingredience nasypte do mléka pomalu, ale najednou. Poté přemístěte do vodní lázně, zahřívejte a nepřestávejte míchat! Za chvíli by vám měla vzniknout relativně hustá hmota připomínající pudink.
Vyndejte z vodní lázně a přidejte rum a moučkový cukr, lehce zamíchejte a dejte do misky se studenou vodou.
Šlehejte tak dlouho, dokud není hmota vychladlá. Poté si vezměte jinou misku, ve které našlehejte máslo, které pomalu všlehávejte do krému.
2) KRÉM S VANILKOVÝM LUSKEM A CITRÓNOVOU KŮROU
Budete potřebovat:
- 6 žloutků
- 1 l mléka
- 250 g cukru krystal
- 130 g hladké mouky
- 1 vanilkový lusk
- kůru ze 2 citrónů
Jak na to:
Nejprve vyndejte dužinu z vanilkového lusku a kůru nakrájejte na kousky. Dužinu i kůru dejte do mléka a dejte na sporák. Až se mléko začne vařit, odstavte a sceďte. Poté nechte mléko nějakou dobu vychladnout.
Mezitím co mléko stydne, v jiné misce ušlehejte žloutky s cukrem. Měla by vám z toho vyjít krásná pěna. Nepřestávejte šlehat a pěnu přimíchejte do vlažného mléka. Hmota by měla být jednotná, pokud není, šlehejte dál.
Poté hmotu v kastrůlku dejte znovu na sporák a zahřejte. Přidejte prosátou mouku a stále míchejte a vařte. Krém by měl pomalu začít houstnout a tak poznáte, že vše děláte správně.
Až bude mít tu správnou konzistenci, sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
A je to!