Duhový dort se stal hitem nejen na internetu. Určitě ani vám neunikly obrázky vesele barevných dortů, které mají všechny barvy duhy a už na pohled vypadají doslova k sežrání. Chcete si jeden takový připravit doma? Můžete!
Reklama
Duhový dort je sice náročnější na přípravu, ale jeho efekt a chuť rozhodně stojí za to. Pokud se chcete vyšvihnout a udělat dojem, pak je tenhle recept stvořený právě pro vás.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 650 ml smetany ke šlehání
- vajíčko
- 125 g moučkového cukru
- 750 g marcipánu
- 450 g bílé čokolády
- 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
- 50 g cukru krupice
- 250 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru na podsypání
- 100 g hladké mouky
- 1 kapičku vanilkového extraktu
- 400 g sýru Lučina
- 47 g másla
- potravinářské barvivo (množství podle potřeby)
Jak postupovat při přípravě?
- Bílou čokoládu nalámejte na kousky do sklenění mísy.
- 150 ml smetany ke šlehání nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte k varu.
- Poté ji smíchejte s čokoládou, nechte 5 minut stát a opatrně rozmíchejte, aby vám vznikla hladká konzistence. Takto připravení ganache nechte ideálně do druhého dne odpočívat.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Suroviny na každý korpus postupně vyšlehejte a obarvěte vámi vybranou barvou. Pracujte postupně, vždy vytvořte nejdříve jedno těsto a teprve až poté vytvořte další.
- Těsta následně rozválejte a vykrojte z nich kolečka o požadované velikosti.
- Jednotlivé korpusy upečte.
- Mezitím si připravte krém: lučinu, mascrapone a cukr vyšlehejte do hladka.
- 500 ml smetany ke šlehání ušlehejte do tuha a opatrně ji přimíchejte do krému.
- Upečené korpusy si v případě potřeby nožem seřízněte tak, aby neměly boule ani jiné nedokonalosti a byly krásně hladké.
- Poté vrstvěte korpusy na sebe a mezi ně vždy dejte část krému.
- Dort nechte pořádně ztuhnout v lednici.
- Povrch dortu potřete vyrobeným čokoládovým ganache a opět nechte vychladit v lednici. Ideálně byste měli nanést 2-3 vrstvy ganache.
- Vyválejte marcipán na moučkovým cukrem pocukrovaném vále. Vytvořte tak velkou placku, aby vám krásně zakryla celý dort.
- Marcipánem pak dort obalte, dobře uhlaďte jak na vrchu, tak i na bocích. Přebytky marcipánu odkrojte.
- Dort můžete nazdobit dle vlastní fantazie, dejte ho vychladit do lednice.
Jsem si jistá, že s duhovým dortem zaručeně zabodujete!
Reklama