Redakce ProSvět.cz
28 listopadu, 2018

Duhový dort se stal hitem nejen na internetu. Určitě ani vám neunikly obrázky vesele barevných dortů, které mají všechny barvy duhy a už na pohled vypadají doslova k sežrání. Chcete si jeden takový připravit doma? Můžete!

Duhový dort je sice náročnější na přípravu, ale jeho efekt a chuť rozhodně stojí za to. Pokud se chcete vyšvihnout a udělat dojem, pak je tenhle recept stvořený právě pro vás.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 650 ml smetany ke šlehání
  • vajíčko
  • 125 g moučkového cukru
  • 750 g marcipánu
  • 450 g bílé čokolády
  • 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru na podsypání
  • 100 g hladké mouky
  • 1 kapičku vanilkového extraktu
  • 400 g sýru Lučina
  • 47 g másla
  • potravinářské barvivo (množství podle potřeby)

Jak postupovat při přípravě?

  1. Bílou čokoládu nalámejte na kousky do sklenění mísy.
  2. 150 ml smetany ke šlehání nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte k varu.
  3. Poté ji smíchejte s čokoládou, nechte 5 minut stát a opatrně rozmíchejte, aby vám vznikla hladká konzistence. Takto připravení ganache nechte ideálně do druhého dne odpočívat.
  4. Troubu si předehřejte na 180 °C. Suroviny na každý korpus postupně vyšlehejte a obarvěte vámi vybranou barvou. Pracujte postupně, vždy vytvořte nejdříve jedno těsto a teprve až poté vytvořte další.
  5. Těsta následně rozválejte a vykrojte z nich kolečka o požadované velikosti.
  6. Jednotlivé korpusy upečte.
  7. Mezitím si připravte krém: lučinu, mascrapone a cukr vyšlehejte do hladka.
  8. 500 ml smetany ke šlehání ušlehejte do tuha a opatrně ji přimíchejte do krému.
  9. Upečené korpusy si v případě potřeby nožem seřízněte tak, aby neměly boule ani jiné nedokonalosti a byly krásně hladké.
  10. Poté vrstvěte korpusy na sebe a mezi ně vždy dejte část krému.
  11. Dort nechte pořádně ztuhnout v lednici.
  12. Povrch dortu potřete vyrobeným čokoládovým ganache a opět nechte vychladit v lednici. Ideálně byste měli nanést 2-3 vrstvy ganache.
  13. Vyválejte marcipán na moučkovým cukrem pocukrovaném vále. Vytvořte tak velkou placku, aby vám krásně zakryla celý dort.
  14. Marcipánem pak dort obalte, dobře uhlaďte jak na vrchu, tak i na bocích. Přebytky marcipánu odkrojte.
  15. Dort můžete nazdobit dle vlastní fantazie, dejte ho vychladit do lednice.

Jsem si jistá, že s duhovým dortem zaručeně zabodujete!

Sdílejte článek