Nejlepší měkké medové perníčky na Vánoce – tradiční recept plný vůně a jemnosti

Reklama

Přináším vám recept na jedny z nejlepších měkkých medových perníčků, které se podle originálu povedou hned napoprvé a zůstávají krásně vláčné i bez dlouhého rozležení. Jsou ideální na vánoční pečení, voní po medu, koření a skořici a zvládne je opravdu každý. Příprava je rychlá – těsto se vypracuje během pár minut a pečení trvá přibližně 8–10 minut. Tento recept vám poskytne plech plný jemných, nadýchaných perníčků, které si oblíbí celá rodina.

Ingredience

Na těsto
500 g hladké mouky
150 g cukru
2 vejce
3 lžíce kakaa
3 lžíce medu
3 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička perníkového koření
1 lžička prášku do pečiva

Příprava těsta s medem a cukrem

Začněte tím, že smícháte vejce, cukr, med a rozpuštěné máslo. Vznikne tekutý základ, do kterého následně přidáte všechny sypké ingredience – hladkou mouku, perníkové koření, kakao a prášek do pečiva. Těsto dobře propracujte, dokud není hladké a pevné. Pokud je těsto příliš měkké, můžete přidat malé množství mouky. Není potřeba jej nechávat odpočívat – můžete hned pokračovat.

Tvarování perníčků

Z těsta vyválejte plát silný přibližně 0,5–1 cm. Pomocí formiček vykrajujte různé vánoční tvary – hvězdy, srdíčka, stromečky nebo zvonečky. Tvarování jde snadno, protože těsto je elastické a nelepí. Vykrojené perníčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kusy nechte malé rozestupy, protože perníčky při pečení lehce nabydou.

Pečení a následná úprava

Reklama

Troubu předehřejte na 180 °C a perníčky pečte asi 8–10 minut. Nepečte je příliš dlouho – aby zůstaly měkké, musí zůstat lehce světlé. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout a poté ozdobte čokoládou nebo bílkovou polevou. Pokud chcete, můžete perníčky před pečením potřít vejcem pro lesklý povrch.

Servírování a skladování

Perníčky můžete podávat ihned – jsou měkké hned po upečení, což je jejich obrovská výhoda. Pokud je ale necháte odležet, budou ještě vláčnější a jejich chuť se krásně rozvine. Jsou ideální na vánoční stůl, do dárkových krabiček nebo jako sladké pohoštění pro návštěvy. Skladujte je v uzavřené dóze, aby si udržely svou vláčnost.

Tipy pro nejlepší výsledek

Použijte kvalitní med – ten dodá perníčkům vůni i lepší strukturu. Pokud chcete perníčky tmavší a výraznější, přidejte trochu více kakaa. Těsto vyválejte rovnoměrně, aby se všechny kusy pekly stejnoměrně. Zdobit můžete polevou, čokoládou nebo je nechat úplně jednoduché – díky medu vyniknou svou chutí samy o sobě.

Zdroj: Top-rezepte.de

Reklama