Na zimu si zvykneme z letní sklizně zavařovat čalamády nebo kyselé okurky. Zkuste nyní odložit osvědčené recepty bokem a připravte si něco mnohem komplexnějšího a chutnějšího. Například takový fantastický nakládaný salátek, který Vám rozjasní zimní večery vzpomínkou na teplé léto.
Co budete potřebovat?
- 1 kg okurek
- 1 kg rajčat
- 1 kg paprik
- 1 kg cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 svazky kopru
- 3,5 litru vody
- 200 g krystalového cukru
- 5 lžiček soli
- 3 dl kyseliny octové
- 15 kuliček celého pepře
- 3 bobkové listy
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
V první řadě si dobře omyjte a vysterilizujte sklenice. Na dno sklenice umístěte trochu kopru, stroužek česneku a pár kuliček pepře.
Zeleninu omyjte a očistěte, okurky nakrájejte na silnější kolečka, cibuli na kolečka, papriku na plátky a rajčata na kolečka, nebo na měsíčky. Dodržujte i posloupnost. Spodní vrstvu by měly tvořit cibule, na nich by měla být paprika, na ní okurky a na samém vrchu rajčata.
Když máte zeleninu naloženou ve sklenicích, připravte si nálev. Uvařte vodu, přidejte sůl a cukr, ocet a bobkový list. Nechte přejít varem a potom nalévejte ještě za horka na zeleninu. Sklenice klasicky uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby víčka lépe držela. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!