Víme, že je toto tvrzení odvážné, ale stejně to musíme říct: toto je jediný recept na perník, který budete potřebovat. A pomocí děrovacích tvarů a dalšího příslušenství jej můžete dokonale přizpůsobit svému individuálnímu stylu.
Kvalitní ingredience a přesné dodržení postupu jsou klíčem k úspěchu
Podívejme se, co budete pro tento klasický recept na perník potřebovat:
- 3 šálky mouky
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 6 lžící nesoleného másla (měkkého)
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1/2 šálku medu
- 2 čajové lžičky mleté vanilky
- 1 citronová šťáva
- plech
- papír na pečení
- celofán
Nejprve v míse smíchejte všechny suché přísady, potom přidejte mokré a vypracujte těsto. Vytvořte z něj jeden nebo dva kompaktní kusy, zabalte je do fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
Těsto je připravené, můžete se vrhnout na pečení. Cítíte tu vůni?
Rozdělte těsto na poloviny a jednu natáhněte na pomoučněný vál. Pokud se těsto lepí, posypeme další moukou.
Uválejte a vykrajujte. Vykrojené tvary umístěte je asi 2,5 cm od sebe na plech vyložený papírem na pečení. Pečte při 180 °C asi 7 až 10 minut. Tip: Chcete-li vyrobit ozdoby na vánoční stromky, pomocí slámy vyřízněte otvor ve tvaru. Udělejte to ale ještě před pečením!
Upečené perníčky potřete mlékem a ozdobte
Ještě horké perníky potírejte rozšlehaným mlékem, aby byly lesklé. Před nanesením polevy nechte perníky úplně vychladnout.
Pro zdobení použijte polevu, jakoukoli barvu, která se vám líbí, a ozdobte si svoje perníky podle představ. V této fázi se mohou zapojit i menší děti.
Na perníky můžete také použít kousky čokolády. Buďto je přisypat do syrového těsta před pečením, nebo je sypat na rozehřáté perníky zrovna vytažené z trouby.