Nejlepší vánoční perníčky: těsto zabalte do fólie

Víme, že je toto tvrzení odvážné, ale stejně to musíme říct: toto je jediný recept na perník, který budete potřebovat. A pomocí děrovacích tvarů a dalšího příslušenství jej můžete dokonale přizpůsobit svému individuálnímu stylu.

Kvalitní ingredience a přesné dodržení postupu jsou klíčem k úspěchu

Podívejme se, co budete pro tento klasický recept na perník potřebovat:

  • 3 šálky mouky
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 2 1/2 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 6 lžící nesoleného másla (měkkého)
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku medu
  • 2 čajové lžičky mleté ​​vanilky
  • 1 citronová šťáva
  • plech
  • papír na pečení
  • celofán

Nejprve v míse smíchejte všechny suché přísady, potom přidejte mokré a vypracujte těsto. Vytvořte z něj jeden nebo dva kompaktní kusy, zabalte je do fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Čtěte také: Plněná kuřecí prsa jsou pochoutkou, kterou musíte zkusit!

Těsto je připravené, můžete se vrhnout na pečení. Cítíte tu vůni?

Rozdělte těsto na poloviny a jednu natáhněte na pomoučněný vál. Pokud se těsto lepí, posypeme další moukou.

Uválejte a vykrajujte. Vykrojené tvary umístěte je asi 2,5 cm od sebe na plech vyložený papírem na pečení. Pečte při 180 °C asi 7 až 10 minut. Tip: Chcete-li vyrobit ozdoby na vánoční stromky, pomocí slámy vyřízněte otvor ve tvaru. Udělejte to ale ještě před pečením!

Upečené perníčky potřete mlékem a ozdobte

Ještě horké perníky potírejte rozšlehaným mlékem, aby byly lesklé. Před nanesením polevy nechte perníky úplně vychladnout.

Pro zdobení použijte polevu, jakoukoli barvu, která se vám líbí, a ozdobte si svoje perníky podle představ. V této fázi se mohou zapojit i menší děti.

Na perníky můžete také použít kousky čokolády. Buďto je přisypat do syrového těsta před pečením, nebo je sypat na rozehřáté perníky zrovna vytažené z trouby.