Nemáte toto maso doma? Potravinářská Inspekce varuje před kuřecím masem z Tesca. Je v něm salmonela

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala veřejné varování ohledně chlazených kuřecích prsou z Ukrajiny, které byly v prodeji v supermarketovém řetězci Tesco. Laboratorní testy odhalily v těchto produktech přítomnost bakterie salmonely. Produkt, označený šaržovým číslem 23293102 a datem spotřeby 26. 07. 2023, byl zabaleno slovenskou firmou WE Trade a byl testován ve městě Most.

I když toto kuřecí maso již bylo staženo z obchodních pultů, existuje riziko, že některé domácnosti jej mohou mít stále uložené v mrazničkách. Je důležité upozornit na to, že zamražení masa v domácích podmínkách nemá na bakteriální nálož prakticky žádný vliv. Maso tak zůstává rizikové i po rozmražení a mělo by být zlikvidováno nebo vráceno do prodejny.

Jiří Netík, mluvčí společnosti Tesco, vydal prohlášení, ve kterém vyzval všechny zákazníky, aby pečlivě zkontrolovali, zda tento konkrétní výrobek nemají doma. „Pokud máte tento výrobek doma, vrátíme vám peníze. Děkujeme za spolupráci a omlouváme se za jakékoliv nepříjemnosti,“ zdůraznil Netík. Společnost Tesco také oznámila, že spolupracuje s dodavatelem na řešení tohoto problému a na implementaci nápravných opatření, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala.

Čtěte také: Příběh zachráněného pejska z útulku, který je pohledem psa čekajícího na novou rodinu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Není to poprvé, kdy SZPI upozorňuje na kuřecí maso z Ukrajiny. Již dříve, konkrétně 12. 7., vydala varování o mražených kuřatech od společnosti Qualiko, která byla také kontaminována salmonelou. V tomto případě bylo maso chlazené, což zkomplikovalo proces odhalení bakteriální kontaminace. Jak vysvětlil Marek Bartík, mluvčí inspekce, testování a administrativní schvalování trvají určitý čas, a vzhledem k krátké době spotřeby u chlazených produktů, může být odhalení kontaminace časově náročné.

Tento případ slouží jako další připomenutí významu pravidelných kontrol kvality potravin a důležitosti důkladného vaření masa, aby se zabránilo možným zdravotním rizikům.

Zdroj: tn.nova.cz