Jakmile jsem poprvé vyzkoušela domácí těsto a ono se mi k mému neskutečnému údivu povedlo hned na první pokus, tloukla jsem se do hlavy, že jsem tolik let kupovala listové těsto v obchodě. Na přípravě toho domácího totiž vůbec nic není, ale chuťově se mu to z obchodu rozhodně nemůže rovnat.
Připravit si domácí listové těsto není tak složité, jak si možná mnoho lidí myslí. Většina z nás totiž žije v přesvědčení, že je to zbytečně pracné a že je tedy daleko jednodušší zajít do obchodu a balíček listového těsta (ať už to chlazené a rozválené, nebo zmražené a připravené k rozválení) si tam koupit. Já už teď ale vím, že domácí listové těsto je díky své chuti někde úplně jinde, takže to z obchodu nekupuji.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g zakysané smetany
- 1 žloutek
- špetku soli
Jak postupovat při přípravě?
- Do velké misky prosejte mouku.
- Přidejte k ní změklé máslo a promíchejte.
- K mouce a máslu přidejte zakysanou smetanu, žloutek a malou špetku soli.
- Pomocí rukama dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
- Těsto přikryjte potravinářskou folií a vložte do na 30 minut do lednice.
- Po uplynutí půl hodinky je těsto připravené k pečení, takže jej můžete naplnit prakticky čímkoli, co máte rádi.
Jak vidíte, připravit si domácí listové těsto opravdu nic není. Jeho příprava je otázkou 15ti minut a následné půlhodinky, během které bude těsto odpočívat v lednici. Můžu vám ale zaručit, že chuť domácího listového těsta je někde úplně jinde nežli ta, kterou znáte od toho kupovaného. Já už zkrátka jiné listové těsto nedělám a věřím, že po vyzkoušení tohoto receptu na to kupované rovněž zapomenete.