Nesprávně uskladněné brambory mohou být životu nebezpečné

Může se to zdát naprosto nepochopitelné, ale i taková obyčejná potravina, jako jsou brambory, musí být správně uskladněná. Říkáte si, co na tom může být. Brambory uložím do sklepa, a tam mi do jara vydrží. Kdo má dnes v domě sklep, kde je poměrně chladno, stálá vlhkost, a dost prostoru, aby tam brambory vydržely do jara, nebo ještě lépe do další úrody. My si ukážeme, co uskladnění brambor škodí, a jaké zdravotní problémy z jejich špatného uskladnění můžete mít. Britský úřad pro kontrolu potravin nedávno provedl výzkum, který prezentoval server mirro.co.uk. Výzkum se týkal už zpracovaných brambor, jako jsou hranolky.

Reklama

Jaké chyby lidí dělají?

Výzkum zjistil, že hodně lidí uchovává hranolky v chladničce. Právě vůli chladu se škrob v bramborách přeměňuje na cukr. Když dáme hranolky smažit, smaží se i cukr, vlivem horkého oleje, a tím vzniká organická látka akrylamid. Tato látka je karcinogenní, a pokud ji konzumujete, může vám způsobit onemocnění rakovinou, nebo jiné vážné zdravotní potíže. Mimo to se akrylamid používá jako přísada při výrobě plastů a barviv.

Jak to dělat správně

Pokud už kupujete a konzumujete hranolky, nebo brambory na pečení, neskladujte je v lednici. Skladujte je hluboko zamražené v mrazáku. Snížíte tím přeměnu škrobů na cukry, takže snížíte při jejich tepelné úpravě riziko vzniku akrylamidu. Tím chráníme svoje zdraví. Syrové brambory je nejlepší skladovat ve studeném sklepě, kde je stálá teplota, a vlhkost. Dále se doporučuje skladovat odděleně brambory a jablka. Z jablek se stárnutím uvolňují látky, které způsobují hnilobu a kazení brambor.

Co říci závěrem?

Pokud si nedokážete odpustit konzumaci hranolků, a jiných specialit připravených z brambor, záleží na tom, jak je skladujete. Dále je mnohem zdravější, pokud si hranolky připravíte doma čerstvé, než když si koupíte předem připravené jako polotovar. Můžete namítat, že dnes nikdo nemá čas vařit, ale zdraví a ochrana před onemocněním by měla být na prvním místě. I když úplně tou nejzdravější variantou je smažené potraviny z jídelníčku vyřadit úplně. Vždyť vařené brambory jsou také dobrá potravina, která se hodí k mnoha jídlům jako příloha, a navíc její příprava je velice jednoduchá a rychlá. Zkuste tedy pokaždé, když si budete chtít dát hranolky, nebo pečené brambory zapřemýšlet, zda vařená varianta je řešením.

Reklama