Domácí chléb, tak jak ho neznáme. Klidně ho můžeme nazvat bratrancem indického čapátí, arménské Lavasy, či irácké lafy. Tak či onak, jeho chuť je nezaměnitelná a hodí se ke všemu. K polévkám, k masu, ale i k obyčejnému zeleninovému salátu. Když ho jednou připravíte, celkem si ho zamilujete.
Co budete potřebovat
- 400 g polohrubé mouky
- 4 PL olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 2 PL sušeného droždí
- 200 ml vody
Jak na to?
Vodu si ohřejte a nechte v ní rozpustit droždí. Počkejte přibližně 5 minut. Přidejte sůl, olivový olej a mouku. Vše dobře promíchejte a měli byste dostat drobivé těsto.
Vyndejte těsto na pracovní desku a prohněťte ho. Musí být pevné a hladké, dokud se tak nestane, musíte ho mísit přibližně 5-7 minut. Potom těsto vložte do misky, zakryjte ho fólií a nechte v teple 1-2 hodiny. Za ten čas by mělo zdvojnásobit objem.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Těsto si po nakynutí rozdělte na 8 stejných částí. Z každého vyválíme placku silnou asi 5-7 cm. Netradiční chléb můžete tepelně upravit v troubě, ale i na pánvi. Pokud si zvolíte první možnost, předehřejte si troubu na 220 stupňů a pečte chlebové placky 3-7 minut. Musí Vám nabobtnat, jako bochánky. Potom je vyjměte z plechu a ještě teplé zakryjte suchou utěrkou.
Pokud se rozhodnete je dělat na pánvi, přilijte na ni trochu oleje a do rozehřátého vložte chleby na přibližně 2-3 minuty. Když se Vám na chlebu udělá bublina, obraťte ho na druhou stranu.
Chléb konzumujte nejlépe teplý, Můžete si ho naplnit Vaším oblíbeným jídlem, nebo si z něj jednoduše odtrhnout.
Přejeme dobrou chuť!