Netradiční chlebové placky, které musíte jíst, když jsou teplé. O tomto receptu jste už určitě slyšeli!

 

Domácí chléb, tak jak ho neznáme. Klidně ho můžeme nazvat bratrancem indického čapátí, arménské Lavasy, či irácké lafy. Tak či onak, jeho chuť je nezaměnitelná a hodí se ke všemu. K polévkám, k masu, ale i k obyčejnému zeleninovému salátu. Když ho jednou připravíte, celkem si ho zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 400 g polohrubé mouky
  • 4 PL olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 PL sušeného droždí
  • 200 ml vody

Jak na to?

Vodu si ohřejte a nechte v ní rozpustit droždí. Počkejte přibližně 5 minut. Přidejte sůl, olivový olej a mouku. Vše dobře promíchejte a měli byste dostat drobivé těsto.

Čtěte také: CORONAVIRUS: Známe další infikovanou oběť, záchranáři ji museli transportovat novým způsobem. Varování pro všechny v blízkosti tohoto místa!

Vyndejte těsto na pracovní desku a prohněťte ho. Musí být pevné a hladké, dokud se tak nestane, musíte ho mísit přibližně 5-7 minut. Potom těsto vložte do misky, zakryjte ho fólií a nechte v teple 1-2 hodiny. Za ten čas by mělo zdvojnásobit objem.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Těsto si po nakynutí rozdělte na 8 stejných částí. Z každého vyválíme placku silnou asi 5-7 cm. Netradiční chléb můžete tepelně upravit v troubě, ale i na pánvi. Pokud si zvolíte první možnost, předehřejte si troubu na 220 stupňů a pečte chlebové placky 3-7 minut. Musí Vám nabobtnat, jako bochánky. Potom je vyjměte z plechu a ještě teplé zakryjte suchou utěrkou.

Pokud se rozhodnete je dělat na pánvi, přilijte na ni trochu oleje a do rozehřátého vložte chleby na přibližně 2-3 minuty. Když se Vám na chlebu udělá bublina, obraťte ho na druhou stranu.

Chléb konzumujte nejlépe teplý, Můžete si ho naplnit Vaším oblíbeným jídlem, nebo si z něj jednoduše odtrhnout.

Přejeme dobrou chuť!