Jablečný koláč je naprostou klasikou, ale podle dnešního receptu si ho můžete připravit úplně jinak. Kombinace křehkého těsta a jablečné náplně s nadýchanými pusinkami na vrchu potěší každého milovníka jablečných dezertů. Od tohoto dezertu nebudete moci odtrhnout oči a přitom není vůbec složité ho připravit. Podívejte se, jak na to!
Co budete potřebovat?
Tento dezert se skládá ze tří částí. Na těsto si připravte 150 gramů másla, 200 gramů mouky, 100 gramů cukru, 2 žloutky, 4 lžíce škrobu, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na vynikající náplň potřebujete jen 5 jablek, 3 lžíce cukru a 20 gramů másla. A nakonec na vršek z pusinek (meringue) budete potřebovat 4 bílky, 100 gramů moučkového cukru a malé množství kyseliny citronové.
Pracovní postup
Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte do směsi 2 žloutky a 4 polévkové lžíce škrobu (kukuřičného nebo bramborového) a důkladně prošlehejte.
Následně přidejte špetku soli, prášek do pečiva a postupně přidávejte prosátou mouku.
Hněteme těsto, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí s moukou. Hotové těsto vytvarujte do koule a vložte na 20 minut do lednice.
Během této doby si můžete připravit náplň. Jablka oloupejte a 2 jablka nakrájejte na tenké plátky. Mnohem lepší budou kyselejší odrůdy. Rozložte je na talíř a pokapejte citronovou šťávou.
Další 3 jablka nakrájejte na malé kostičky a orestujte je s kouskem másla. Přidejte 2 lžíce cukru a duste po dobu 7-8 minut.
Jak vše upéct a sestavit dohromady?
Formu vyložte pečicím papírem. Těsto rozetřete do formy a nezapomeňte na strany (2-3 cm). Upečte v troubě na 180 stupňů po 8-10 minut.
Formu vyndejte, posypte trochou škrobu a vložte jablečnou náplň.
Navrch rozložte plátky jablek a vraťte do trouby na 30 minut.
Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Naneste pusinku na koláč a pečte 10-15 minut.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: plyashka.com