David Hampl
23 listopadu, 2022
, ,

Jablečný koláč je naprostou klasikou, ale podle dnešního receptu si ho můžete připravit úplně jinak. Kombinace křehkého těsta a jablečné náplně s nadýchanými pusinkami na vrchu potěší každého milovníka jablečných dezertů. Od tohoto dezertu nebudete moci odtrhnout oči a přitom není vůbec složité ho připravit. Podívejte se, jak na to!

https://plyashka.com/

Co budete potřebovat?

Tento dezert se skládá ze tří částí. Na těsto si připravte 150 gramů másla, 200 gramů mouky, 100 gramů cukru, 2 žloutky, 4 lžíce škrobu, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na vynikající náplň potřebujete jen 5 jablek, 3 lžíce cukru a 20 gramů másla. A nakonec na vršek z pusinek (meringue) budete potřebovat 4 bílky, 100 gramů moučkového cukru a malé množství kyseliny citronové.

Pracovní postup

Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte do směsi 2 žloutky a 4 polévkové lžíce škrobu (kukuřičného nebo bramborového) a důkladně prošlehejte.

https://plyashka.com/

Následně přidejte špetku soli, prášek do pečiva a postupně přidávejte prosátou mouku.

https://plyashka.com/

Hněteme těsto, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí s moukou. Hotové těsto vytvarujte do koule a vložte na 20 minut do lednice.

https://plyashka.com/

Během této doby si můžete připravit náplň. Jablka oloupejte a 2 jablka nakrájejte na tenké plátky. Mnohem lepší budou kyselejší odrůdy. Rozložte je na talíř a pokapejte citronovou šťávou.

https://plyashka.com/

Další 3 jablka nakrájejte na malé kostičky a orestujte je s kouskem másla. Přidejte 2 lžíce cukru a duste po dobu 7-8 minut.

https://plyashka.com/

Jak vše upéct a sestavit dohromady?

Formu vyložte pečicím papírem. Těsto rozetřete do formy a nezapomeňte na strany (2-3 cm). Upečte v troubě na 180 stupňů po 8-10 minut.

https://plyashka.com/

Formu vyndejte, posypte trochou škrobu a vložte jablečnou náplň.

https://plyashka.com/

Navrch rozložte plátky jablek a vraťte do trouby na 30 minut.

https://plyashka.com/
https://plyashka.com/

Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Naneste pusinku na koláč a pečte 10-15 minut.

https://plyashka.com/
https://plyashka.com/

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: plyashka.com

Sdílejte článek