Mezi letní zeleninku nepochybně patří i chutný květák, proto je přímo nezbytné, abyste si nějaký dobrý recept ukuchtili i u Vás doma. Například takový zapečený květák se sýrem chutná dokonale. Připravit ho je velmi jednoduché a v kuchyni nepotřebujete být vůbec kdovíjak zruční.
Co budete potřebovat?
- 1 květák
- 2 vejce
- ½ lžičky oregana
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 500 g mozzarelly nebo tvrdého sýra
- petrželku dle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Celou hlavičku květáku si nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte vejce, oregano, pepř, sůl a protlačte česnek. Na témže struhadle si nastrouhejte i mozzarellu a stranou odložte přibližně 100 g, které nastrouháte mě závěr navrch. Vše dobře zamíchejte.
Směs vylijte do zapékací misky, kterou předtím můžete, ale nemusíte vymazávat máslem, případně olejem. Květák pečte při teplotě 170 stupňů asi 25-30 minut. Po upečení vyjměte misku, posypte ji zbývajícím sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct, aby se sýr navrchu rozpustil.
Zapékanou květákovou pochoutku podávejte s čerstvými bylinkami nebo zeleninou.
Podobně si můžete připravit i květákové těsto. Zde je skvělý recept!
Dobrou chuť!