David Hampl
7 května, 2019

Bez brambor si mnoho z nás nedokáže českou kuchyni představit. Je sice pravdou, že původně brambory pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy se dostaly až díky zámořským objevům, ale na našem území tak zdomácněly, že je mnoho lidí považuje za původní rostlinu. V české kuchyni se brambory využívají při přípravě nejrůznějších pokrmů a upravují se na mnoho způsobů. K obědu či večeři si tak můžete dát brambory vařené, brambory pečené v troubě, bramborovou kaši, bramborový knedlík, bramborák, brambory na loupačku, hranolky či krokety a Vánoce si asi nikdo z nás nedokáže představit bez bramborového salátu.

O oblíbenosti brambor v České republice svědčí i skutečnost, že se můžeme setkat s velkým množstvím jejich lidových názvů. Jistě jste už někdy slyšeli moravské výrazy zemáky či erteple, ale existují i další, například krumple, kobzole, zemská jablka, okroše či grumbíry.

Bramborák – česká klasika

Dnes se zaměříme na jeden z oblíbených a na přípravu snadných bramborových pokrmů – bramborák. Bramborák, který můžete znát i pod jihočeským lidovým názvem cmunda, je oblíbený nejen v Čechách, ale i u našich sousedů, například v Německu, Polsku či Maďarsku. Určitý druh bramboráku ale konzumují jako speciální pokrm i Židé během svého náboženského svátku chanuka.

Bramboráky nejčastěji konzumujeme jako samostatné hlavní jídlo s uzeným masem a se zelím, případně jako přílohu k masu a omáčce. V tomto případě se většinou jedná o bramboráky menší velikosti neboli bramboráčky.  Existují různé recepty na to, jak bramboráky připravit tak, aby byly co nejchutnější. Vyzkoušejte ten náš, je rychlý, jednoduchý a výsledek vás překvapí natolik, že již nikdy nebudete bramboráky připravovat jiným způsobem. Naše chutné a jemné bramboráky doporučujeme konzumovat především s masovou, zeleninovou či houbovou směsí. Následně je můžete ještě přelít například zakysanou smetanou.

Co budete potřebovat?

Na přípravu těchto chutných bramboráků budete potřebovat: čtyři až pět středně velkých brambor, 250 až 300 gramů polohrubé mouky, 250 až 300 mililitrů polotučného mléka, tři středně velká vejce, pět polévkových lžic slunečnicového oleje, jednu polévkovou lžíci cukru, tři až čtyři stroužky česneku, sůl a bylinky podle chuti.

Jak bramboráky připravit?

Postup výroby není složitý, ale zabere možná o trochu více času, než jste u bramboráků zvyklí. Výsledek za to ale bude stát. Nejprve připravené brambory oloupejte za pomoci škrabky či nože, umyjte je pod tekoucí vodou a rozkrojte každý z nich na čtyři kusy. Takto nakrájené brambory následně vložte do hrnce s vodou, solí a vývarem a dejte vařit. Vařte až do té doby, než brambory změknou. Následně počkejte, až brambory přirozeně vychladnou a najemno je nastrouhejte či rozmixujte v mixéru společně se zbylou vodou, ve které se vařily. Výsledná směs tak bude jemnější a konzistentnější.

Do takto vzniklé bramborové směsi přidejte oloupaný nadrobno nasekaný či prolisovaný česnek, vlažné mléko, vejce, mouku a cukr. Poté vše důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá směs. Následně přidejte ještě pět lžic oleje a sůl. Opět důkladně promíchejte a vzniklé těsto nechte dvacet pět až třicet minut odležet.

Bylinky až na konec

Po uplynutí tohoto času na připravenou rozpálenou pánev nalijte několik kapek oleje a pomocí naběračky nalijte malé množství těsta na pánev tak, aby se pozvolna rozlilo po celé pánvi a vytvořilo na ní jednolitou tenkou vrstvu. Rozprostřené těsto pak už jen posypte vašimi oblíbenými bylinkami, čerstvými či sušenými, a smažte po dobu několika minut, dokud bramborák nezačne pozvolna zlátnout. Následně bramborák obraťte a postupujte stejným způsobem.

Sdílejte článek