Vepřové maso je velmi oblíbené a vděčné. Dá se z něj připravit spousta pokrmů, je velmi chutné a častokrát jej v obchodě také můžete koupit za velmi dobrou cenu, narozdíl d jiných druhů masa. Možná už vám ale někdy dochází inspirace na vaření a nevíte, co přesně si ukuchtit. Tyto dva recepty vám mohou pomoci vychutnat si vepřové zase nově a originálně.
Vše z jednoho pekáče
Na přípravu tohoto pokrmu si nachystejte:
- Vepřová panenka bez kosti – 1 kg
- Sůl, pepř
- Červená paprika
- Kopr
- Máslo – 100 g
- Stroužky česneku – 3 ks
- Brambory – 4 nebo 5 kusů
- Provensálské bylinky
- Sušený česnek
- Olivový olej
- Cibule – 2 ks
- Ocet
- Moučkový cukr
- 250 ml vody
Maso si nakrájejte na plátky a naklepejte jej.
Okořeňte jej dle chuti a připravte si máslo smíchané s koprem.
Touto směsí potřete maso z obou strana dejte jej na plech vyložený alobalem nebo pečicím papírem.
Brambory si očistěte a oloupejte a rozmístěte okolo masa.
Osolte a okořeňte dle potřeby – skvělé jsou právě provensálské bylinky. Dejte plech péct do trouby na 180 stupňů asi 40 minut.
Mezitím si do robota dejte nadrobno nakrájenou cibuli, ocet, olej, sůl a cukr a vše rozmixujte na kaši.
Před koncem pečení touto směsí potřete maso i brambory a nechte krátce zapéct – a maté hotovo.
Snadná panenka
Nachystejte si:
- Vepřová panenka – 1 kg
- Sůl, pepř, provensálské bylinky
- Cibule – 2ks
- Slanina – 100 g
- Zelí – asi jedna malá hlávka
- Červená paprika – dle chuti
Panenku nařežte, ale ne tak, aby se plátky oddělily – jen asi do tří čtvrtin. Celé maso pečlivě osolte, opepřete a okořeňte.
Do mezer mezi plátky masa poté vkládejte plátky očištěné cibule, slaniny a najemno nakrájeného zelí. Opět se nebojte přidat koření dle vaší chuti a pokud je panenka spíše sušší, klidně také trošku oleje.
Celou panenku dejte na plech nebo do pekáče a dejte do předem vyhřáté trouby. Pečte asi na 180 stupňů přibližně 40 minut a můžete panenku přikrýt alobalem, aby zůstala pěkně šťavnatá.
ZDROJ: babcineprzepisy.pl