Čistění trouby je často jednou z nejméně oblíbených činností v naší domácnosti. Pokud rádi pečete, víte dobře, o čem mluvíme, čas od času je třeba troubu důkladně vyčistit a odstranit z ní usazené nečistoty a mastnotu. Možností, jak se těchto úsad zbavit, existuje hned několik, my vám dnes přinášíme tip na jeden velmi účinný a jednoduchý způsob čistění. Navíc se jedná o zcela přírodní způsob, bez použití agresivní chemie.
Co budete na výrobu čistidla potřebovat?
Pokud chcete, aby vaše trouba opět zářila čistotou, připravte si čtyři polévkové lžíce saponátu na nádobí, dvě stě mililitrů citronové šťávy, čtyři sta mililitrů octa a dva a půl litru vlažné vody.
Jak troubu vyčistit?
Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady a vzniklý roztok přelijte do nádoby s rozprašovačem. S jeho pomocí jednoduše celý vnitřek trouby postříkejte a nechce působit po dobu asi třiceti minut. Poté za pomoci hadříku z trouby nečistoty odstraňte, stačí jednoduše stírat roztok, až do té doby, než jste s výsledkem spokojeni. Pokud nemáte k dispozici rozprašovač, můžete samozřejmě roztok nanést do vnitřku trouby pomocí houbičky. Pamatujte, že samozřejmě platí, že čím častěji roztok používáte, tím lépe. V ideálním případě by se měla trouba čistit dokonce po každém pečení nebo alespoň jedenkrát měsíčně.
Další možnosti
Jiným oblíbeným způsobem čištění je ten, který kromě octa využívá i skvělých čisticích vlastností jedlé sody. Stačí smíchat přibližně půl hrnku jedlé sody s teplou vodou a vytvořit směs, která se svou konzistencí podobá pastě. Tuto pastu poté naneseme do předehřáté trouby a necháme působit několik hodin, v případě více znečištěné trouby i přes noc. Následně vnitřek trouby s pastou postříkáme octem. Jedlá soda s octem bude reagovat a vytvoří pěnu, kterou pak hadříkem jednoduše setřeme i se všemi nečistotami.