Vždy, když jdu dělat kynuté těsto, snažím se svůj ověřený recept něčím ozvláštnit a ještě ho tak trochu vylepšit. V jednu pěknou neděli jsem však narazila na tento recept, o který bych se s vámi ráda podělila. Výsledkem byly nadýchané, jemné a neuvěřitelně lahodné buchtičky, které si můžete naplnit džemem podle vlastní chuti. Já mám nejraději meruňkový, proto byly meruňkové.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Co budete potřebovat
- 50 gramů čerstvého droždí, ale vhodné je i sušené droždí
- 300 ml teplého mléka
- 4 lžíce cukru
- 800 gramů hladké mouky
- 2 vajíčka
- 100 ml rostlinného oleje
- trochu vlažné vody (pokud je třeba)
- špetku soli
Jak na to?
V teplém mléce rozmíchejte droždí a přidejte asi 6 lžic mouky. Těsto dobře zamíchejte a nechte vykynout asi 30 minut na teplém místě.
Vajíčka pokojové teploty rozmíchejte se špetkou soli a postupně je přidávejte do vykynutého těsta.
Přidejte zbytek mouky a olej, případně vlažnou vodu, pokud je potřeba, a je třeba těsto hníst tak, že se nakonec nebude lepit na prsty. Nechte ho vykynout ještě půlhodinu.
Pracovní desku si potřete olejem, ne moukou a vytvarujte si menší hromádky z těsta. Nemusí mít žádný přesný tvar, stačí když je umístíte asi 2 až 3 centimetry od sebe. Plech nebo pracovní desku prykryte utěrkou a nechte ještě 15 dalších minut kynout. Během čekání si můžete připravit různé náplně, ať už ořechovou makovou, čokoládovou, vanilkovou, pudinkovou nebo povidlovou.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
To, jak budete postupovat dál, se odvíjí od zvoleného způsobu přípravy. Buchty můžete péct v troubě, ale i smažit na oleji, podobně jako koblihy.
Já jsem buchty upekla v troubě na 180 stupňů a pekly se přibližně 30 minut. Dobrou chuť.
Mohu říci, že takové fajnové buchtičky rovnou z trouby jsem už dlouho nejedla a tento recept ocenila i moje rodina. Na druhý den byly buchtičky stejně dobré jako po dopečení, což je určitě výhoda. Vyzkoušejte tento skvělý recept i Vy a podělte se o něj i se svými přítelkyněmi.