Odmaštění trouby nemusí být nutně horor. S těmito přírodními čisticími prostředky ušetříte své ruce i nervy

Čištění trouby je nadlidským úkolem, který oddalujeme na co nejzazší termín, kdy už nám bohužel nezbývá nic jiného, než vzít houbičku na nádobí, čisticí prostředek a pustit se do práce. V tento moment ale už vnitřek trouby představuje výbuch bomby, což znamená, že čištění nám trvá dlouho a můžeme se rozloučit jak s jemnou pokožkou na rukou, tak i nervy. Nic ale nemusí být tak hrozné, jak to zprvu vypadá, stačí jen vědět, jak správně na to.

Nepodceňujte přípravu

Jednou z nejdůležitějších věcí je nepodcenit přípravu. To znamená dvě věci – nenechávat vše na poslední chvíli a připravit si účinné čisticí prostředky. Snažte se troubu umývat po každém použití, věřte, že si do budoucna ušetříte spoustu práce. Zároveň si připravte přípravky, které vám pomohou s procesem čištění. Než se ale vydáte do obchodu na nákup všemožných druhů saponátů, zkuste zabrousit do své kuchyně a zkusit několik účinných přírodních prostředků. Jsou efektivní a navíc bez chemikálií.

  • Sůl
  • Jedlá soda
  • Ocet
  • Tekuté mýdlo
  • Potravinový škrob
  • Kyselina citrónová

Sůl

Než se pustíte do samotného čištění, vyndejte z trouby mřížku, která si také bude žádat určitou pozornost. Namočte ji do roztoku octa a vody a nechte stát. Poté vezměte sůl a zasypte vnitřek trouby silnou vrstvou. Zavřete dvířka a zapněte na 50 stupňů. Jakmile uběhne pár minut, troubu vypněte, nechte vychladnout a poté setřete vlhkou houbičkou na nádobí.

Čtěte také: Přes 300 let stará nemovitost zaujme původní architekturou, i řadou moderních prvků

Jedlá soda

Jedlá soda je vládkyní mezi přírodními čističi. V podstatě s ní můžete umýt celou svou domácnost. A u trouby tomu není jinak. Smíchejte asi 50 g jedlé sody s perlivou vodou a naneste po celém povrchu uvnitř trouby. Tentokrát zahřejte na 100 stupňů a sledujte, jak se tekutina vypařuje. Může to trvat asi 20 minut. Následně umyjte houbičkou nebo hadrem.

Ocet

Ocet už jste použili v čisticím roztoku, do kterého jste vložili mřížku z trouby. To znamená, že ocet má skvělé odmašťovací schopnosti, takže je dobré jej využít i pro čištění trouby. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1 a nalijte tekutinu do rozprašovací láhve. Nastříkejte do trouby a nechte působit asi 30 minut. Poté vše setřete vlhkým hadříkem.

Tekuté mýdlo

Přidejte 2-3 čajové lžičky tekutého mýdla do teplé vody a aplikujte do vnitřku trouby. Nechte stát několik hodin a poté setřete.

Potravinový škrob

Smíchejte potravinový škrob s 50 g jedlé sody, se lžičkou kyseliny citrónové a 3 polévkovými lžícemi potravinového škrobu. Směs pečlivě promíchejte a naneste na ty nejhorší části připečených potravin. Takto zneškodníte vše, na co zbylé ingredience nestačí.