Ohromí vás, jaké úžasné recepty lze připravit z tradičního květáku! Není to jenom snadná příprava, ale je to i dokonalá chuť. Pokud ho chcete zpracovat jinak než obvykle, zde je inspirace -
Menu

Ohromí vás, jaké úžasné recepty lze připravit z tradičního květáku! Není to jenom snadná příprava, ale je to i dokonalá chuť. Pokud ho chcete zpracovat jinak než obvykle, zde je inspirace

Květáková polévka se většinou vytváří jako krém, který po převaření rozmixujete tyčovým mixérem. Tento tradiční recept můžete jednou za čas zaměnit za polévku s celý kousky květáku. Budete potřebovat 100 g kuřecích kostí a masem (nejlépe křidýlka), 100 g květáku, jednu polévkovou lžíci sojové omáčky, jeden vaječný bílek, jednu polévkovou lžíci strouhanky, sůl a 10 g suchého zázvoru.

Ze všeho nejdříve musíte udělat vývar z kuřecích kostí. Ten nechejte pod pokličkou bublat standardně dlouhou dobu. Poté kosti vyjměte a oberte z nich veškeré kousky masa, která vám k potřebné chuti pomohou. Do vývaru pak vložte květák rozdělený na růžičky, k němuž přibližně po 15 minutách přidejte zbytek ingrediencí. Za stálého míchání vařte do té doby, než budou květákové růžičky krásně měkké.

Pokud nechcete pracně dělat vývar, můžete jej zaměnit přibližně za tři kostky masového bujónu. Poté se vám otevírají možnosti například pro tvorbu masových koulí, které se vytvářejí z kuřecího mletého masa.

Plněný květák je lahodná pochoutka pro celou rodinu

Dalším skvělým receptem v našem článku je plněný květák, k němuž je zapotřebí jeden květák, 100 g mletého hovězího a stejný počet vepřového masa, 100 g tvrdého sýra, 100 g slaniny, jedno vejce, jedna cibule, jeden vývar, tři lžíce zakysané smetany, dvě lžíce strouhanky, jeden litr mléka, mletý černý pepř, sůl a trocha zelené petržele.

Mléko a vodu smíchejte v hrnci, osolte, vložte květák a nechejte jej po dobu pěti až sedmi minut vařit. Mezitím si na slunečnicovém oleji osmahněte slaninu s cibulí. Pak přidejte ještě oba druhy mletého masa, vše promíchejte a přikryjte poklicí. Maso se musí pořádně uvařit. Do vychladlého masa přidejte vejce, petrželku a strouhanku, osolte a opepřete.

Uvařený květák otočte květenstvím dolů a rukou z něj vyjměte všechnu vnitřní zeleninovou „náplň“. Do vzniklé díry vložte masovou směs. Květák pak vložte na 30 minut do předehřáté trouby na 160 °C. Po této době vyjměte plech s květákem a posypte jej tvrdým sýrem a potřete zakysanou smetanou. Vraťte do trouby přibližně na dalších deset minut a poté můžete plněný květák, který na první pohled připomíná takový masový koláč, podávat. Uvidíte, že s tímto receptem jako se všemi předešlými budete mít u členů své rodiny zaručeně úspěch! Květák je zkrátka velice tvárnou zeleninou, jejíž chuť je naprosto nezaměnitelná. Vyzkoušejte si připravit nějaký recept ještě dnes!

1
2
Tisk
Nezařazené

Zavolala mi kamarádka a poradila tento unikátní nápoj z lněných…

Trápí vás celulitida nebo kila navíc a nevíte, co s tím máte dělat? Chcete se dostat do letní formy zbavit se…
Nezařazené

Co mladý muž dokázal vytvořit? Kotel, který nikdy nespaluje, nemá…

Máte zahradu a zajímá vás kompostování? Chtěli byste se dozvědět něco nového a třeba se inspirovat pro stavbu nového kompostu?…
Nezařazené

Znáte tento plevel? Nevyhazujte ho, je to jedna z nejlepších…

Rádi zahradničíte nebo jen tak rádi pracujete na zahradě či na poli? Rádi pěstujete rostlinky v květináčích? Pokud ano, pak je…
Nezařazené

Tato báječná pochoutka z pečených jablek a slaniny dokonale provoní…

Přemýšlíte nad tím, co připravit na večeři nebo nedělní oběd? Chystá se k vám návštěva a vy byste ji rádi pohostili…
Nezařazené

Babička mě naučila tento nejlepší recept. Nepečený smetanový dezert s…

Máte chuť na něco dobrého? Honí vás mlsná a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Dáváte přednost domácím produktům namísto kupovaným…
Nezařazené

Každý si myslel, že nejvíce ohrožení jsou pouze lidé v…

Koronavirus zabíjí jen staré a nemocné. To se aspoň všeobecně předpokládá. V posledních dnech se ale stále více po celém…