Ohromí vás, jaké úžasné recepty lze připravit z tradičního květáku! Není to jenom snadná příprava, ale je to i dokonalá chuť. Pokud ho chcete zpracovat jinak než obvykle, zde je inspirace -
Menu

Ohromí vás, jaké úžasné recepty lze připravit z tradičního květáku! Není to jenom snadná příprava, ale je to i dokonalá chuť. Pokud ho chcete zpracovat jinak než obvykle, zde je inspirace

Květák je v rámci České republiky velice oblíbenou zeleninou, která se hojně využívá pro přípravu různých tradičních pokrmů. Malý zázrak v podobě hlávky s několika světlými růžičkami nabízí skutečně mnoho variant z hlediska přípravy a proto ani vy se nemusíte soustředit pouze na zajeté recepty, ale lze vyzkoušet i něco nového. V kuchyni je důležitá především pestrost, jelikož kdybychom se stále stravovali stejným způsobem, po čase bychom ztratili jak chuť k jídlu, tak radost z vaření. Jenže kde se inspirovat? Pokud vám fantazie nyní vypověděla službu, nemusíte mít obavy!

Úkolem tohoto článku je totiž představit čtenářům několik nevšedních receptů, kde je květák hlavní složkou pokrmu, které zaručeně neznáte, což je rozhodně škoda! Jak sami poznáte, příprava je naprosto jednoduchá a chuť? Bezpochyby k nezaplacení! Jestli vás zajímá více, určitě teď nikam neodcházejte a co nejdříve pokračujte ve čtení k následujícím řádkům, které váš pohled na přípravu květáku posunou kupředu! Připraveni? My tedy rozhodně ano!

Pár slov o květáku, který by v jídelníčku zaručeně neměl chybět!

Květák je skvělou potravinou zejména pro ty z vás, kteří bojují s nadváhou nebo naopak pro ty, co s ní nikdy bojovat nechtějí. Sto gramů této pochutiny totiž obsahuje pouhých 30 kcal, což z něj dělá jednu z nejméně kalorických potravin vůbec. Navíc obsahuje nezanedbatelné množství životu prospěšných látek, které v takové koncentraci obsahuje pouze malé množství zeleniny. Nejlepší je samozřejmě čerstvě sklizený, ale pokud nemáte k dispozici soukromou zahrádku, bohatě si vystačíte i s tím kupovaným!

Grilovaný květák je skvělou pochoutku na dlouhé letní večery

Léto se neodvratně hlásí o slovo a s ním si lidé spojují nejčastěji dny strávené u vody a večera věnované rodinnému či přátelskému grilování. Pokud už máte masa plné zuby a rádi byste změnu, určitě vyzkoušejte grilovaný květák. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat alespoň jeden a půl květáku, půl litru mléka, půl litru vody, 200 g nízkotučné smetany na vaření, 200 g kvalitního bločkového sýru (nejlépe parmezánu, ale Gouda také postačí), pět stroužků česneku, máslo na pomazání, jeden celý muškátový oříšek a samozřejmě také sůl.

Květák musíte nejlépe rozdělit na jednotlivé menší růžičky a důkladně jej omýt pod proudem tekoucí vody. Poté jej umístíte do osolené vody s mlékem a v dostatečně velkém hrnci povaříte po dobu pěti až sedmi minut. Do smetany přidáte lisovaný česnek, sůl, muškátový oříšek a polovinu sýra. Po zmíněných pěti až sedmi minutách stáhněte květák z plamene a vylijte tekutinu z hrnce.

Květák poté vložte do pekáčku pomazaného máslem a nakonec zalijte smetanovou směsí. Vložte vše do trouby a nechte po dobu deseti minut a při 200 °C péct. Pak plech vyjměte, posypte zbytkem sýra a vložte na dalších deset minut do trouby. Výsledek bude krásně voňavý a chutný. Jelikož je tento recept vhodný i na letní grilování, můžete si pořídit alobalové misky, na nichž místo v troubě opékáte pochoutku i se směsí na grilu.

Květáková polévka jak ji určitě neznáte

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
RECEPTY

Oslňující vepřové ragú se sýrovou omáčkou a žampiony! Manžel už…

Máte rádi houby, ale nevíte, jak si je chutně připravit? Tradiční recepty už vás omrzely a chcete vyzkoušet něco nového?…
RECEPTY

Nebe v ústech: výborný třívrstevný koláč dle receptu mojí prababičky

Už nevíte, co máte stále vymýšlet za dobroty? Vaši blízcí po vás neustále chtějí něco sladkého? Chcete-li je potěšit něčím…
RECEPTY

Babiččin stoletý recept předávaný z generace na generaci na ty…

Toužíte po něčem dobrém, co si budete moci dát kdykoliv budete chtít? Chcete si dopřát sladkou tečku za úspěšným dnem,…
RECEPTY

Tchyně (pekařka) mi poradila tento recept na lahodný domácí chléb.…

Také už nevíte, co všechno máte stále péct? Pokud chcete potěšit svou rodinu a přátele něčím originálním a zároveň výborně…
RECEPTY

Tchyně (Italka) mi prozradila kouzlo božského Tiramisu, vše spočívá v…

Už nevíte, co máte stále vymýšlet za sladké dezerty? Všichni po vás neustále chtějí něco sladkého a vy byste jim…
RECEPTY

Populární vrstvený dezert se dvěma vrstvami lahodného krému, vláčného těsta…

Také už netušíte, co máte stále vymýšlet za sladké dezerty a moučníky? Všichni po vás neustále chtějí něco sladkého a…