David Hampl
24 června, 2019

Květák je v rámci České republiky velice oblíbenou zeleninou, která se hojně využívá pro přípravu různých tradičních pokrmů. Malý zázrak v podobě hlávky s několika světlými růžičkami nabízí skutečně mnoho variant z hlediska přípravy a proto ani vy se nemusíte soustředit pouze na zajeté recepty, ale lze vyzkoušet i něco nového. V kuchyni je důležitá především pestrost, jelikož kdybychom se stále stravovali stejným způsobem, po čase bychom ztratili jak chuť k jídlu, tak radost z vaření. Jenže kde se inspirovat? Pokud vám fantazie nyní vypověděla službu, nemusíte mít obavy!

Úkolem tohoto článku je totiž představit čtenářům několik nevšedních receptů, kde je květák hlavní složkou pokrmu, které zaručeně neznáte, což je rozhodně škoda! Jak sami poznáte, příprava je naprosto jednoduchá a chuť? Bezpochyby k nezaplacení! Jestli vás zajímá více, určitě teď nikam neodcházejte a co nejdříve pokračujte ve čtení k následujícím řádkům, které váš pohled na přípravu květáku posunou kupředu! Připraveni? My tedy rozhodně ano!

Pár slov o květáku, který by v jídelníčku zaručeně neměl chybět!

Květák je skvělou potravinou zejména pro ty z vás, kteří bojují s nadváhou nebo naopak pro ty, co s ní nikdy bojovat nechtějí. Sto gramů této pochutiny totiž obsahuje pouhých 30 kcal, což z něj dělá jednu z nejméně kalorických potravin vůbec. Navíc obsahuje nezanedbatelné množství životu prospěšných látek, které v takové koncentraci obsahuje pouze malé množství zeleniny. Nejlepší je samozřejmě čerstvě sklizený, ale pokud nemáte k dispozici soukromou zahrádku, bohatě si vystačíte i s tím kupovaným!

Grilovaný květák je skvělou pochoutku na dlouhé letní večery

Léto se neodvratně hlásí o slovo a s ním si lidé spojují nejčastěji dny strávené u vody a večera věnované rodinnému či přátelskému grilování. Pokud už máte masa plné zuby a rádi byste změnu, určitě vyzkoušejte grilovaný květák. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat alespoň jeden a půl květáku, půl litru mléka, půl litru vody, 200 g nízkotučné smetany na vaření, 200 g kvalitního bločkového sýru (nejlépe parmezánu, ale Gouda také postačí), pět stroužků česneku, máslo na pomazání, jeden celý muškátový oříšek a samozřejmě také sůl.

Květák musíte nejlépe rozdělit na jednotlivé menší růžičky a důkladně jej omýt pod proudem tekoucí vody. Poté jej umístíte do osolené vody s mlékem a v dostatečně velkém hrnci povaříte po dobu pěti až sedmi minut. Do smetany přidáte lisovaný česnek, sůl, muškátový oříšek a polovinu sýra. Po zmíněných pěti až sedmi minutách stáhněte květák z plamene a vylijte tekutinu z hrnce.

Květák poté vložte do pekáčku pomazaného máslem a nakonec zalijte smetanovou směsí. Vložte vše do trouby a nechte po dobu deseti minut a při 200 °C péct. Pak plech vyjměte, posypte zbytkem sýra a vložte na dalších deset minut do trouby. Výsledek bude krásně voňavý a chutný. Jelikož je tento recept vhodný i na letní grilování, můžete si pořídit alobalové misky, na nichž místo v troubě opékáte pochoutku i se směsí na grilu.

Květáková polévka jak ji určitě neznáte

Květáková polévka se většinou vytváří jako krém, který po převaření rozmixujete tyčovým mixérem. Tento tradiční recept můžete jednou za čas zaměnit za polévku s celý kousky květáku. Budete potřebovat 100 g kuřecích kostí a masem (nejlépe křidýlka), 100 g květáku, jednu polévkovou lžíci sojové omáčky, jeden vaječný bílek, jednu polévkovou lžíci strouhanky, sůl a 10 g suchého zázvoru.

Ze všeho nejdříve musíte udělat vývar z kuřecích kostí. Ten nechejte pod pokličkou bublat standardně dlouhou dobu. Poté kosti vyjměte a oberte z nich veškeré kousky masa, která vám k potřebné chuti pomohou. Do vývaru pak vložte květák rozdělený na růžičky, k němuž přibližně po 15 minutách přidejte zbytek ingrediencí. Za stálého míchání vařte do té doby, než budou květákové růžičky krásně měkké.

Pokud nechcete pracně dělat vývar, můžete jej zaměnit přibližně za tři kostky masového bujónu. Poté se vám otevírají možnosti například pro tvorbu masových koulí, které se vytvářejí z kuřecího mletého masa.

Plněný květák je lahodná pochoutka pro celou rodinu

Dalším skvělým receptem v našem článku je plněný květák, k němuž je zapotřebí jeden květák, 100 g mletého hovězího a stejný počet vepřového masa, 100 g tvrdého sýra, 100 g slaniny, jedno vejce, jedna cibule, jeden vývar, tři lžíce zakysané smetany, dvě lžíce strouhanky, jeden litr mléka, mletý černý pepř, sůl a trocha zelené petržele.

Mléko a vodu smíchejte v hrnci, osolte, vložte květák a nechejte jej po dobu pěti až sedmi minut vařit. Mezitím si na slunečnicovém oleji osmahněte slaninu s cibulí. Pak přidejte ještě oba druhy mletého masa, vše promíchejte a přikryjte poklicí. Maso se musí pořádně uvařit. Do vychladlého masa přidejte vejce, petrželku a strouhanku, osolte a opepřete.

Uvařený květák otočte květenstvím dolů a rukou z něj vyjměte všechnu vnitřní zeleninovou „náplň“. Do vzniklé díry vložte masovou směs. Květák pak vložte na 30 minut do předehřáté trouby na 160 °C. Po této době vyjměte plech s květákem a posypte jej tvrdým sýrem a potřete zakysanou smetanou. Vraťte do trouby přibližně na dalších deset minut a poté můžete plněný květák, který na první pohled připomíná takový masový koláč, podávat. Uvidíte, že s tímto receptem jako se všemi předešlými budete mít u členů své rodiny zaručeně úspěch! Květák je zkrátka velice tvárnou zeleninou, jejíž chuť je naprosto nezaměnitelná. Vyzkoušejte si připravit nějaký recept ještě dnes!

Sdílejte článek