Ořechové cukroví. Na Vánoce si ho zamilujete

V minulosti se podobné cukroví připravovalo na svatby. Dnes už jsou takové slavnosti plné profesionálních rautů a nezbývá tak pro ně mnohdy místo. Můžete si je ale připravit například na Vánoce a podarovat s nimi klidně celou rodinu. Uvidíte, že si je kvůli jejich lahodné chuti zamilujete.

Reklama

Ingredience

Těsto

  • Hladká mouka – 260 g
  • Máslo – 160 g
  • Mleté vlašské ořechy – 155 g
  • Moučkový cukr – 100 g
  • Vanilkový cukr – 1 sáček
  • Kakao – 3 lžíce
  • Vejce – 1 ks
  • Mletá skořice – 1 špetka
  • Mletý hřebíček – 1 špetka
Shutterstock
  • NA KRÉM
  • Mléko – 350ml
  • Máslo – 220 g
  • Vanilkový puding – 1 sáček
  • Moučkový cukr – dle chuti
  • Mandlové aroma – dle chuti
  • Vanilkový cukr – dle potřeby

Jednoduchá příprava

Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr, dvě lžíce kakaa a trochu mleté skořice i hřebíčku. Všechny tyto suché ingredience pečlivě promíchejte, aby se dobře spojily. K suché směsi pak přidejte změklé máslo a jedno vejce. Ručně zpracovávejte těsto, dokud nebude drobivé. Poté ho důkladně prohněťte, až bude hladké a kompaktní. Ze vzniklého těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočinout alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Shuterstock

Následující den vyjměte těsto z lednice a předehřejte troubu na 160 °C. Připravte si formičky na ořechy a naplňte je těstem. Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte přibližně 8 minut. Horké ořechy pak opatrně vyklopte z formiček a nechte je zcela vychladnout. Mezitím připravte krém. Do skleničky dejte trochu mléka, přidejte pudinkový prášek a promíchejte, aby se pudink rozpustil. Zbytek mléka ohřejte na sporáku a poté do něj vmíchejte rozmíchaný pudink. Vařte, dokud směs nezhoustne, a pak odstavte a nechte lehce vychladnout.

Reklama

V jiné misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a přidejte mandlové aroma. Máslo šlehejte do pěny a postupně do něj po částech přidávejte připravený pudink, dokud nevznikne jemný krém. Tímto krémem pak plňte upečené ořechy, vždy spojte dva kusy k sobě. Nakonec jemně rozemelte vanilkový cukr, kterým hotové ořechy můžete obalit.

Reklama