V minulosti se podobné cukroví připravovalo na svatby. Dnes už jsou takové slavnosti plné profesionálních rautů a nezbývá tak pro ně mnohdy místo. Můžete si je ale připravit například na Vánoce a podarovat s nimi klidně celou rodinu. Uvidíte, že si je kvůli jejich lahodné chuti zamilujete.

Ingredience

Jakmile ochutnáte, pocítíte tu pravou nostalgii. Ořechové cukroví totiž připravovali naše maminky a také babičky. Byla to jedna z nejlevnějších forem vánočního pochutnání, proto byla na stole snad každého vánočního stolu. Ani dnes by během Vánoc neměla chybět.

Potřebovat budete následující suroviny:

  • Máslo – 250 gramů
  • Mouka – 3 šálky
  • Vejce – 3 kusy
  • Cukr – 1 šálek
  • Jedlá soda – 1 lžička
  • Ocet – 1 lžička

Na výrobu náplně si připravte:

  • Kondenzované mléko – 1 plechovka
  • Máslo – 20 dkg

Jednoduchá příprava

Naplňte hrnec vodou a do něj vložte kondenzované mléko v plechovce. Vařte alespoň hodinu, jakmile směs vychladne, promíchejte jí s pomocí robota společně s dvaceti dkg másla a váš krém je hotový.

Mouku dále nasypte do misky, přidejte na kostičky nakrájené máslo, které jste nechali nějaký čas v pokojové teplotě. Máslo s moukou pak rukama rozmíchejte.

Dále si oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a z bílků připravte tuhý sníh. Smíchejte nakonec ingredience z obou misek a přidejte sodu s octem.

Plnění formy

Formu na cukroví si vymažte máslem, aby se cukroví nelepilo. Vždy vložte malý díl těsta a přidejte navrch vlašský ořech. Takovou směs upečte na 200 stupňů přibližně po dobu deseti minut. Nakonec vychladlé cukroví spojte připraveným krémem.

Podávejte až ve chvíli, kdy cukroví vystydne, bude pevně držet při sobě a krém nebude příliš jemný.

Sdílejte článek