Pokud jste nikdy neslyšeli co je to Chačapuri, zřejmě jste ještě neokusili gruzínskou ani jiho-Kavkazskou kuchyni. Chačapuri je jídlo, na které se nedá zapomenout. Jde o Adžárie specialitu, která se dá připravit na mnoho způsobů.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jde o kapsu z chlebového těsta plněnou sýrem. Možná jste se s tímto jídlem již setkali v některé z českých restaurací, či dokonce vývařoven. Je nenáročné na přípravu, levné na suroviny a vydatné na oběd. Pokud jste si mysleli, že Chačapuri je chléb, mýlili jste se. Jde o koláč.
Co budete potřebovat?
- 200 g tvrdého sýra
- 2 vajíčka
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- trochu petrželky nebo bylinek
- olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Jak na to?
Tvrdý sýr si nastrouhejte na hrubším struhadle, přimíchejte zakysanou smetanu, bylinky, mouku, sůl a pepř a také vejce. Vše vymíchejte ručním mixérem, aby vzniklo těsto přiměřené konzistence.
Na pánev si dejte trochu oleje a nechte ji rozpálit. Potom vylijte všechno těsto do pánve a nechte smažit pod pokličkou na mírném ohni. Opékejte z jedné strany přibližně 5 minut a potom opatrně obraťte na druhou stranu. I z této strany opékejte koláč alespoň 5 minut. Originální Chačapuri je hotové! Podávejte s čerstvou zeleninou, či se šunkou.
Přejeme dobrou chuť!