David Hampl
25 června, 2020

Posilování funkcí mozku by mělo být naší primární prioritou, jelikož jsou nezbytné pro kvalitní a zdravý život. Zejména ve starším věku by měl člověk kromě péče o vzhled a tělesné zdraví myslet také na to, aby dostatečně procvičoval mozek a podporoval jeho fungování vhodnou stravou a dostatečným tréninkem. Pokud si chcete zachovat dobrou paměť, která je důležitým faktorem schopnosti komunikovat s okolím, měli byste se zaměřit na její neustále využívání, tzn. vyhledávejte situace, kdy je potřeba si něco zapamatovat a ověřujte kapacitu paměti všemi možnými způsoby (čtěte knihy a shrnujte si jejich obsah, luštěte křížovky apod.). Pro zajištění dobré paměti je také potřeba doplňovat stravu vhodnými potravinami obsahujícími podpůrné látky prospěšné mozkové aktivitě.

Tři potraviny pro zdravou hlavu

Nejlepším krokem ke zdravému tělu i duchu je dodržování vhodné životosprávy a životního stylu. Ztráta paměťové kapacity a zhoršení kognitivních procesů může pozvolna přicházet již od ranné dospělosti, proto pokud si chcete udržet bystrou mysl, měli byste se vyhýbat málo výživným potravinám, kouření či konzumaci alkoholu a jiných návykových látek. Kromě toho můžete posilovat organismus vhodným stravováním – existuje několik druhů běžně dostupných potravin, u kterých byl ověřen pozitivní vliv na fungování mozku a zvyšování mozkové aktivity. Zde jsou tři nejoblíbenější.

Dýňová semínka

Semínka z dýně jsou velmi chutná a lze si je připravit doma také s různým kořením vysušením v troubě, či je přidávat do salátů, koláčů nebo jiného pečiva. Denní konzumace těchto semínek doplňuje především důležité bílkoviny a zinek, které jsou při budování paměti nezbytné. Jejich účinek na mozkovou tkáň spočívá především v omezování degradačních procesů spojených s vyšším věkem. Kromě toho jsou prospěšná také pro funkci štítné žláza, zpomalují opotřebovávání kloubů a obnovují přirozenou srážlivost krve.

Petrželová nať

Petrželová nať obsahuje vhodné látky působící především na obnovu nervových buněk a posilování nervových spojení. Obdobně jako jiná listová strava se podílí na tvorbě buněčných stěn, zároveň však přímo ovlivňuje nervovou soustavu. Petrželová nať by měla být v menším množství konzumována denně především ve vyšším věku.

Luštěniny

Obdobně jako dýňová semínka, i luštěniny obsahují řadu velmi důležitých bílkovin a železa, které se pozitivně podílejí na mozkové činnosti a současně patří mezi zdravé potraviny s velmi dobrým vlivem na metabolické procesy.

Jaké další potraviny působí na paměť

Kromě uvedených je možné podporovat funkce mozku a rozvíjení paměti v rámci prevence neduhů spojených se stárnutím prostřednictvím dalších potravin s vysokým obsahem celulózy, železa a dalších důležitých minerálů, a také antioxidantů. Výborným doplňkem jsou v tomto směru kakaové boby v jakékoliv podobě, listová zelenina či zelený čaj.

Sdílejte článek