Příprava zelí může být trochu zdlouhavá, zvláště pokud ho připravujete klasickým způsobem, tedy vařením ve slané vodě. Pokud však máte naspěch a navařeno musíte mít opravdu rychle, vyzkoušejte tento jednoduchý trik.
Zelí bez vaření
Důležitý je i druh zelí. Snažte se vybírat si raději mladou kapustu, která má ještě tenčí listy. Ty už zpravidla bývají i velké, ale to není podmínkou. Ze zelí odstraňte vrchní listy, omyjte ho a odřízněte tvrdý stonek. Při hmotnosti 1,5-2 kg stačí, když pustíte mikrovlnku na 900 wattů a necháte ho ohřívat přibližně 12 minut.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Po této době by již mělo být zelí měkké a listy by se měly dát bez problémů oddělit. Nyní je můžete klidně plnit Vaší oblíbenou náplní a zapékat, krájet a dát dusit na sladko, přičemž bude zelí hotové o polovinu času dříve, než kdybyste ho dusili za syrového stavu.
Zda je zelí dostatečně měkké, zjistíte jednoduše, a sice, že do listů prstem jemně píchnete. Pokud budou měkké a poddajné, můžete zelí klidně vyndat. Pokud bude zelí ještě pevné, prodlužte dobu ohřevu v mikrovlnce.
Vyzkoušíte? My určitě ano!