Pokud často trpíte bolestmi hlavy, nedostatkem energie a nespavostí, pak byste do své stravy měli ihned zařadit tyto vitamíny!

Reklama

Většina z nás si myslí, že tyto příznaky jsou důsledkem tvrdé práce a žádného odpočinku. Mohou však být také způsobeny nízkou hladinou hořčíku a vitamínu K ve Vašem těle! Dnes bychom Vám proto rádi poskytli všechny důležitá fakta, které potřebujete vědět o těchto důležitých mikroelementech, které by Vašemu tělu za žádnou cenu neměli chybět!

Hořčík

Výhody
Reklama

Hořčík je účastník nejméně 300 různých chemických reakcí ve Vašem těle. Pomáhá převést potraviny na energii a vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin. To je důvod, proč se používá ke zmírnění úzkosti, stresu a při boji proti únavě.

Hořčík může zabránit častým bolestem hlavy a dokonce pomáhá při léčbě migrény. Jeho nedostatek snižuje hladiny serotoninu, způsobuje zúžení krevních cév a ovlivňuje funkci neurotransmiterů.

Reklama

Nízká hladina hořčíku může vést až k depresi a nespavosti!

Zdroje

Doporučené dietní dávky (RDA) jsou 400 mg pro muže ve věku 19-30 let a 420 mg pro starší muže; pro ženy ve věku 19-30 let 310 mg a 320 mg pro ženy starší.

Zde jsou hlavní zdroje pro získání denní dávky hořčíku!

  • Špenát
  • Ořechy
  • Hnědá rýže
  • Chléb (zejména celozrnný)
  • Ryby
  • Maso
  • Avokádo

Vitamín K

Výhody

Vitamín K syntetizuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro srážení krve a zastavení krvácení. Nedostatek může způsobit nadměrné podlitiny, nebo krvácení.

Jiné výhody vitamínu K, které byly navrženy, ale nejsou plně vědecky prokázány, zahrnují ochranu před kalcifikací tepen a žil, a snížení rizika Alzheimerovy choroby a rakoviny prostaty.

Vitamín K ve spolupráci s vitamínem D vedou vápník do kostí, a pomáhají tak kostem být více stabilnější a silnější. Nízká hladina vitamínu K tak může vést ke zvýšenému riziku zlomenin.

Zdroje

Doporučená denní dávka vitamínu K (RDA) se liší podle věku, pohlaví a hmotnosti.

Jednoduchý průvodce pro dospělé (převzatý z britské NHS) je 0,001 mg vitamínu K na každých 1 kg Vaší tělesné hmotnosti.

Zde jsou nejlepší zdroje pro získání denní dávky vitamínu K!

  • Bylinky jako bazalka, šalvěj, tymián, petržel, koriandr, majoránka a pažitka.
  • Zelená listová zelenina, jako je kale, špenát, hořčice zelená a další zelené listy.
  • Salátová zelenina jako je jarní cibulka, zahradní řeřicha, radicchio, římský salát, červený salát, rukola, celer a ledový salát.
  • Brukvovitá zelenina, jako je růžičková kapusta, brokolice, zelí, pak choi, savoy zelí a květák.
  • Pálivé koření, jako je kájenský pepř, paprika, chilli prášek a kari.
  • Další velké zdroje jsou chřest, fenykl, pórek, okurky, sójové boby, olivový olej a sušené ovoce.

Předtím, než začnete užívat přísady hořčíku a vitamínu K, vyhledejte radu od svého lékaře, protože nadměrné užívání jakéhokoli vitamínu může vést k vedlejším účinkům a ovlivňovat jiné léky. Zdravá a vyvážená strava může poskytnout více než dostatek potřebného hořčíku a vitamínu K pro Vaše tělo!

Reklama