Pokud často trpíte bolestmi hlavy, nedostatkem energie a nespavostí, pak byste do své stravy měli ihned zařadit tyto vitamíny!

Většina z nás si myslí, že tyto příznaky jsou důsledkem tvrdé práce a žádného odpočinku. Mohou však být také způsobeny nízkou hladinou hořčíku a vitamínu K ve Vašem těle! Dnes bychom Vám proto rádi poskytli všechny důležitá fakta, které potřebujete vědět o těchto důležitých mikroelementech, které by Vašemu tělu za žádnou cenu neměli chybět!

Hořčík

Čtěte také: Neskutečný domácí recept na RETRO ruskou zmrzlinu jen ze 3 suroviny a bez vajec: na tu kupovanou si ani nevzpomenete, tohle je ta pravá chuť našeho dětství

Výhody

Hořčík je účastník nejméně 300 různých chemických reakcí ve Vašem těle. Pomáhá převést potraviny na energii a vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin. To je důvod, proč se používá ke zmírnění úzkosti, stresu a při boji proti únavě.

Hořčík může zabránit častým bolestem hlavy a dokonce pomáhá při léčbě migrény. Jeho nedostatek snižuje hladiny serotoninu, způsobuje zúžení krevních cév a ovlivňuje funkci neurotransmiterů.

Nízká hladina hořčíku může vést až k depresi a nespavosti!

Zdroje

Doporučené dietní dávky (RDA) jsou 400 mg pro muže ve věku 19-30 let a 420 mg pro starší muže; pro ženy ve věku 19-30 let 310 mg a 320 mg pro ženy starší.

Zde jsou hlavní zdroje pro získání denní dávky hořčíku!

  • Špenát
  • Ořechy
  • Hnědá rýže
  • Chléb (zejména celozrnný)
  • Ryby
  • Maso
  • Avokádo

Vitamín K

Výhody

Vitamín K syntetizuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro srážení krve a zastavení krvácení. Nedostatek může způsobit nadměrné podlitiny, nebo krvácení.

Jiné výhody vitamínu K, které byly navrženy, ale nejsou plně vědecky prokázány, zahrnují ochranu před kalcifikací tepen a žil, a snížení rizika Alzheimerovy choroby a rakoviny prostaty.

Vitamín K ve spolupráci s vitamínem D vedou vápník do kostí, a pomáhají tak kostem být více stabilnější a silnější. Nízká hladina vitamínu K tak může vést ke zvýšenému riziku zlomenin.

Zdroje

Doporučená denní dávka vitamínu K (RDA) se liší podle věku, pohlaví a hmotnosti.

Jednoduchý průvodce pro dospělé (převzatý z britské NHS) je 0,001 mg vitamínu K na každých 1 kg Vaší tělesné hmotnosti.

Zde jsou nejlepší zdroje pro získání denní dávky vitamínu K!

  • Bylinky jako bazalka, šalvěj, tymián, petržel, koriandr, majoránka a pažitka.
  • Zelená listová zelenina, jako je kale, špenát, hořčice zelená a další zelené listy.
  • Salátová zelenina jako je jarní cibulka, zahradní řeřicha, radicchio, římský salát, červený salát, rukola, celer a ledový salát.
  • Brukvovitá zelenina, jako je růžičková kapusta, brokolice, zelí, pak choi, savoy zelí a květák.
  • Pálivé koření, jako je kájenský pepř, paprika, chilli prášek a kari.
  • Další velké zdroje jsou chřest, fenykl, pórek, okurky, sójové boby, olivový olej a sušené ovoce.

Předtím, než začnete užívat přísady hořčíku a vitamínu K, vyhledejte radu od svého lékaře, protože nadměrné užívání jakéhokoli vitamínu může vést k vedlejším účinkům a ovlivňovat jiné léky. Zdravá a vyvážená strava může poskytnout více než dostatek potřebného hořčíku a vitamínu K pro Vaše tělo!