Většina z nás si myslí, že tyto příznaky jsou důsledkem tvrdé práce a žádného odpočinku. Mohou však být také způsobeny nízkou hladinou hořčíku a vitamínu K ve Vašem těle! Dnes bychom Vám proto rádi poskytli všechny důležitá fakta, které potřebujete vědět o těchto důležitých mikroelementech, které by Vašemu tělu za žádnou cenu neměli chybět!
Hořčík
Výhody
Hořčík je účastník nejméně 300 různých chemických reakcí ve Vašem těle. Pomáhá převést potraviny na energii a vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin. To je důvod, proč se používá ke zmírnění úzkosti, stresu a při boji proti únavě.
Hořčík může zabránit častým bolestem hlavy a dokonce pomáhá při léčbě migrény. Jeho nedostatek snižuje hladiny serotoninu, způsobuje zúžení krevních cév a ovlivňuje funkci neurotransmiterů.
Nízká hladina hořčíku může vést až k depresi a nespavosti!
Zdroje
Doporučené dietní dávky (RDA) jsou 400 mg pro muže ve věku 19-30 let a 420 mg pro starší muže; pro ženy ve věku 19-30 let 310 mg a 320 mg pro ženy starší.
Zde jsou hlavní zdroje pro získání denní dávky hořčíku!
- Špenát
- Ořechy
- Hnědá rýže
- Chléb (zejména celozrnný)
- Ryby
- Maso
- Avokádo
Vitamín K
Výhody
Vitamín K syntetizuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro srážení krve a zastavení krvácení. Nedostatek může způsobit nadměrné podlitiny, nebo krvácení.
Jiné výhody vitamínu K, které byly navrženy, ale nejsou plně vědecky prokázány, zahrnují ochranu před kalcifikací tepen a žil, a snížení rizika Alzheimerovy choroby a rakoviny prostaty.
Vitamín K ve spolupráci s vitamínem D vedou vápník do kostí, a pomáhají tak kostem být více stabilnější a silnější. Nízká hladina vitamínu K tak může vést ke zvýšenému riziku zlomenin.
Zdroje
Doporučená denní dávka vitamínu K (RDA) se liší podle věku, pohlaví a hmotnosti.
Jednoduchý průvodce pro dospělé (převzatý z britské NHS) je 0,001 mg vitamínu K na každých 1 kg Vaší tělesné hmotnosti.
Zde jsou nejlepší zdroje pro získání denní dávky vitamínu K!
- Bylinky jako bazalka, šalvěj, tymián, petržel, koriandr, majoránka a pažitka.
- Zelená listová zelenina, jako je kale, špenát, hořčice zelená a další zelené listy.
- Salátová zelenina jako je jarní cibulka, zahradní řeřicha, radicchio, římský salát, červený salát, rukola, celer a ledový salát.
- Brukvovitá zelenina, jako je růžičková kapusta, brokolice, zelí, pak choi, savoy zelí a květák.
- Pálivé koření, jako je kájenský pepř, paprika, chilli prášek a kari.
- Další velké zdroje jsou chřest, fenykl, pórek, okurky, sójové boby, olivový olej a sušené ovoce.
Předtím, než začnete užívat přísady hořčíku a vitamínu K, vyhledejte radu od svého lékaře, protože nadměrné užívání jakéhokoli vitamínu může vést k vedlejším účinkům a ovlivňovat jiné léky. Zdravá a vyvážená strava může poskytnout více než dostatek potřebného hořčíku a vitamínu K pro Vaše tělo!