Považujete se za největšího milovníka masa? Připravte si ho tak, jako ještě nikdy. Tato zapékaná krkovička osloví i ty nejnáročnější gurmány. Proč? Pro svou chuť, měkkost a také šťavnatost

Milujete maso a nejradši byste byli, pokud byste si ho dopřávali každý den? Pokud ano, máme pro vás recept na jednu z nejlepších úprav vepřové krkovičky. Jestliže se vám mnohdy nedaří zvládnout to, aby byla chutná, aby byla měkká a aby byla šťavnatá, tak to nemusí být jenom výběrem masa, ale může to být také ne úplně správnou přípravou. Společně se podíváme na to, jak ji zvládnout aby byla stoprocentně tou nejlepší.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Buďte si jisti tím, že zapékaná krkovička vás opravdu nadchne. O tomto receptu se často říká i to, že nemá konkurenci. Stačí jenom, abyste dodrželi jak vhodný technologický postup, tak samozřejmě také správná poměr ingrediencí. Co budete potřebovat?

  • 2 kg vepřové krkovice

    Čtěte také: Vyzkoušejte doma koupel, která z vašeho těla vytáhne toxiny a zlepší oběh a funkci svalů a nervů!

  • 100 ml oleje

  • 100 ml černého piva

  • 1,5 kg brambor

  • 150 g slaniny

  • 200 ml zakysané smetany

  • 1 lžíce medu

  • 1 velká cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 1 hrst čerstvých bylinek

  • 1 sáček mleté červené papriky

Začínáme marinádou

Aby se vše povedlo, je na místě dodržovat stanovený technologický postup. Zde je velmi důležité začít tvorbou marinády. A to tak, že se smíchá olej, dále bylinky, česnek, med a také pivo. Když je marináda hotová, vložíte do ní kusy krkovice, kterou jste před tím nakrájeli na silnější plátky. Krkovici takto necháte marinovat minimálně jednu hodinu.

Nachystejte si brambory

Po dobu, co se krkovice marinuje, můžete přistoupit k tomu, že si nachystáte brambory. Nejprve je oloupejte, potom je omyjte a následně je třeba je také nakrájet spíše na silnější plátky. Ty poté vyložte na dno plechu. Měly by ho zakrývat ale nemělo by dojít k tomu, že jich bude hodně na sobě. Potom brambory jednoduše posypte mletou červenou paprikou. Kdo má rád ostřejší jídlo, může použít tu pálivou.

Na brambory následně umístíte další ingredience. A to v podobě cibule, kterou doporučujeme nakrájet buď na kolečka, nebo na půlměsíce. Dále nakrájíte také slaninu, a to ideálně na menší kousky. Slaninu spolu s cibulí rozprostřete na vrstvu brambor, které již čekají v pekáči.

Nyní přichází čas na maso

V danou chvíli můžete vyndat krkovičku z marinády a jednotlivé plátky položíte na vrstvu cibule a slaniny. Marinádu jako takovou rozhodne nevylívejte, jelikož ji dále použijete na zapékání. Podle potřeby ji přilijte do pekáče. Trochu jí nechte, jelikož ji využijete také na nezbytné podlévání. Když je marináda na svém místě, vezmete alobal a tím přikryjete pekáč. To proto, aby vám neunikalo teplo a také pára.

Nyní do trouby

Jakmile je vše připraveno, můžete pekáč s krkovičkou vložit do trouby. Ta by měla být rozehřátá na vyšší teplotu, konkrétně potom na 200 stupňů Celsia. To je ta optimální teplota, při které budete vše péct po dobu zhruba 1 hodiny. Následně troubu nevypínejte, jelikož recept ještě pokračuje.

Po hodině pečení dojde k tomu, že sundáte alobal a následně na vrstvu krkovičky přidáte také zakysanou smetanu. Tu nijak neochucujte, pouze se ji snažte rozetřít po celé ploše plechu. Potom ho opět dejte do trouby a pokračujte v pečení. Stačit bude zhruba 10 – 30 minut, dokud smetana nezačne postupně hnědnout. To je důkaz, že je hotovo a že se můžete pustit do jídla. Tak přejeme dobrou chuť.