POZOR! Po přečtení ihned přestanete vyhazovat do koše skořápky od vajíček: Existuje mnoho zajímavých využití, které ročně ušetří tisíce korun – budete litovat, že jste je do dnešního dne vyhazovali!

Vajíčka jsou potravina, kterou miluje většina naší populace. Jsou skvělé na přípravu spousty sladkých i slaných pokrmů. Málo kdo se ale zamyslí nad tím, jak lze využít jejich skořápky. Obvykle si z vajec totiž připravíme, co potřebujeme a jejich obal (skořápku) vyhodíme do koše. Na co všechno je můžeme ještě využít? Čtěte dál a dozvíte se to.

Reklama

Skořápka jako zdroj vitamínů

Pokud máte možnost odebírat vajíčka z domácích chovů, je právě pro vás určen tento první tip. Po řádném očištění můžete totiž zbylé skořápky rozdrtit v kuchyňském robotu a připravit z nich prášek, který lze dále využít například do zdravých koktejlů nebo jiných pokrmů. Chuť nemají skořápky téměř žádnou a tak se v jídle zcela ztratí. Jsou totiž velmi bohaté na vitamíny a obsahují až 90 % vápníku, který je velmi prospěšný a důležitý pro to, abychom měli zdravé zuby, svaly a také kosti. Takže je škoda je dále nevyužít.

shutterstock.com

Znovuvyužití aneb recyklace skořápek

Existuje ale i více možností, jak s nimi naložit, například:

  • Jako odpuzovač škůdců na zahradě:
    Pokud vaši zahradu okupují už dlouho slimáci či jiní škůdci, kterých se ne a ne
    zbavit a ničí vám vaši úrodu, pomůže vám zaručený trik, kdy kolem všech těchto
    rostlin rozsypete pár rozdrcených skořápek, které škůdce odpudí a dají tak vaší
    zahradě nadobro pokoj.
  • Jako zahradní hnojivo:
    Jak už je zmíněno výše, jsou skořápky skvělým zdrojem vápníku, a proto je také
    skvělým hnojivem pro vaše rostliny, stačí je opět rozdrtit a rozsypat tam, kam
    potřebujete a uvidíte, jak vaše půda naráz ožije. Také je lze přidat do
    kompostu, urychlují totiž průběh kompostování a navíc z nich do něj
    přejdou všechny jejich vitamíny.
  • Pro vylepšení hořkosti vaší kávy:
    Tento trik se vám může zdát možná trochu divný, ale pokud nejste spokojeni
    s hořkostí vaší kávy a chtěli byste ji zmírnit, tak i to dokáží vaječné
    skořápky udělat. Stačí je jen přidat do mlýnku s kávou a uvidíte ten rozdíl.
  • Jako lék na svědění kůže:
    Trpíte-li na podrážděnou kůži a často vás svědí, můžete si doma připravit
    lektvar ze skořápek a jablečného octa, kdy tyto dvě ingredience smícháte
    dohromady a necháte v misce odstát alespoň dva dny. Skořápka se zcela
    rozpustí a vznikne tak léčivý roztok, který toto podráždění zmírní.

Rozmyslete se příště nad tím, co do koše vyhazujete a raději se to snažte ještě využít ve svůj prospěch.

Reklama