Prababičky božská domácí meruňková marmeláda: Recept, který prostě nelze zkazit! – děláme už ho dvě generace

Letní měsíce sebou přinášejí mimo jiné také úrodu meruněk a broskví, které jsou výborné samy o sobě jako osvěžující a zdravá svačinka, ale nabízejí také řadu využití. Můžete z nich udělat například sirup, kompot nebo tolik oblíbenou marmeládu. Koneckonců, když se řekne „marmeláda“, asi většina z nás si vybaví nejdříve právě tu meruňkovou. Milujeme ji na chlebu nebo rohlíku s máslem ke snídani, výborná je i do buchet a koláčů a neobejdou se bez ní ani palačinky.

Pokud tedy máte k dispozici více meruněk nebo broskví a chcete se pustit do výroby skvělé domácí marmelády, nabízíme vám jednoduchý recept, který vám ji pomůže vykouzlit pouze ze dvou ingrediencí.

Suroviny pro přípravu marmelády

Pro přípravu domácí marmelády budete potřebovat:

Čtěte také: Domácí recept na vynikající a jednoduché marshmallow

  • samozřejmě ovoce, v našem případě tedy broskve nebo meruňky, a
  • cukr – vždy 25 dkg cukru na 1 kg ovoce.

Postup přípravy

Pokud nevíte, kolik ovoce máte a budete chtít použít na marmeládu, zvažte ho, ať můžete váze ovoce přizpůsobit množství cukru.

Když máte ovoce zváženo, podle receptu vypočítejte, kolik cukru budete potřebovat, a připravte si ho.

Ovoce dobře omyjte a oloupejte. S takto připravenými broskvemi nebo meruňkami můžete začít ihned dále pracovat, ale pro urychlení další přípravy je můžete nakrájet na menší kousky.

Ovoce rozložte do dostatečně veliké nádoby a zasypejte ho připraveným cukrem. Nechte takto stát přes celou noc, aby se cukr co nejvíce vstřebal.

Na druhý den, kdy budete ve výrobě marmelády pokračovat, seberte sladkou tekutinu z povrchu ovoce, kterou můžete používat jako sirup. Ovoce dejte na sporák a na mírném plameni vařte za častého míchání přibližně 2 až 3 hodiny.

Mezitím si nachystejte zavařovací sklenice, které dobře vymyjte. Připravenou marmeládu do nich přelejte a dobře utěsněte víčkem.

Radost po celý rok

Marmeládu uchovávejte na chladném místě, tam vám dlouho vydrží a kdykoliv na ni dostanete chuť, můžete se pro ni natáhnout a vychutnat si její zářivou barvu, a především skvělou chuť, která vám i v mrazivé zimě připomene slunečné letní měsíce.

Sklenice můžete také ozdobit štítkem, barevným papírovým ubrouskem a provázkem a použít je jako milý dárek pro hosty.