V kuchyni se lidé vyskytují asi nejčastěji. Je to místo, kde tvoří oblíbené pokrmy pro sebe nebo pro celou rodinu. Někdo má tento prostor raději než jiní, pro svou oblibu vaření a pečení. Velmi nepopulárním je však úklid po kulinářské činnosti. Ovšem neměli byste jej opomínat. Tyto rady vám proces usnadní.

Jak postupovat, abyste svou kuchyň udrželi v kontinuální čistotě?

Abyste se neděsili chaotického nepořádku u kuchyňské linky, postupujte následovně:

  • Po každém vaření či pečení otírejte plochy. Pokud by například olej či jiné tuky zaschly, daly by se odstranit hůře. Používejte k těmto účelům klasické čistící prostředky a jemné hadříky, houbičky a utěrky.
  • Také nezapomeňte na včasné uklizení znečistěného nádobí. Opláchněte ho a naskládejte pečlivě do myčky. Nebo ho hned umyjte a nechte oschnout.
  • Lžíce na ochutnávání jídel nebo vidličky, které používáte při vaření, pokládejte na malý talířek. Ušetříte si tak práci s omýváním znečistěných ploch na kuchyňské lince.
  • Nože, struhadla a sítka byste měli mýt okamžitě. Nože i struhadla se totiž mohou neustálým ponorem ve vodě otupit. A v otvorech sítek zaschnou zbytky potravin.
  • Při vaření si tvořte více pracovních zón, abyste si jednu nekontaminovali druhou. Například při přípravě více jídel najednou (masitých a sladkých). Plochy hned otírejte hadříkem.
  • Čistící prostředky mějte uskladněné na jednom místě, abyste je složitě nehledali. Velmi strategické místo bývá pod dřezem nebo v jeho blízkosti.
  • Nezanechávejte ve dřezu špinavé nádobí ani příbory. Snadno si na to zvyknete a nepořádek se bude hromadit. Lepší uklidit menší množství než nakonec to objemné. Zabere vám to zbytečně moc času. Ten můžete trávit příjemnějšími aktivitami.

Myslete i na podlahu v kuchyni a uklizený jídelní stůl

Po každém větším vaření pokrmů byste měli rovněž zametat či otírat podlahu v kuchyni. Když to necháte za delší čas, snadno se začnou na plovoucí podlaze nebo linu tvořit černé šmouhy a tukové vrstvy. A kromě jiného můžete nepořádek roznést do celého bytu. Používejte šetrné mycí prostředky s odmašťujícím efektem. Pokud máte v kuchyni jídelní stůl, pravidelně jej otírejte a sklízejte po jakémkoliv jídle. Snažte se v tom podnítit i rodinu.

Zaměřte se na pravidelnou očistu lednice a přerovnejte skříně

Pozornost zasluhuje i lednice. Jednou za čas ji tedy vymyjte, vydezinfikujte a protřiďte potraviny. A abyste se vyznali v kuchyňských skříňkách, zaměřte se i na jejich obsah a utřídění. V neposlední řadě nenechávejte ladem ani koření či kořenky. Pečlivě vše uskladněte na své místo. Když se vším budete řídit, nikdy nebudete mít v kuchyni nepořádek a chaos. Vařit se vám pak bude jedna báseň.

Sdílejte článek