Jednou ze zdravých a vskutku chutných potravin bohatých na minerály a vitamíny je jednoznačně avokádo. Aby taky ne! Chutná miska guacamole může být Vaší další oblíbenou pochoutkou kvůli přítomnosti právě tohoto zdravého ovoce.
Mnoho zdravotních přínosů pro Vaše tělo se skrývá v tomto tropickém ovoci. Tyto plody jsou plné základních vitaminů, jako je vitamín B5, B6, C, K, E či draslík. Avokádo je také vynikajícím zdrojem vlákniny a je také prokázáno, že obsahuje podobnou mastnou kyselinu známou jako „zdravé srdce“, která je obsažena v olivovém oleji.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Díky své všestrannosti v kuchyni se popularita avokáda i nadále zvyšuje. V dnešní době je ho všude mnoho a může být součástí snad jakéhokoli pokrmu. Nejen, že Vašemu tělo dodá potřebné množství vitamínů, pokrm dokonale dochutí, ale také pokrm atraktivně vizuálně zvelebí, díky čemuž se Vám ihned začnou tvořit sliny na jazyku.
Nikdy jsem netušila, že by bylo možné vypěstovat avokádo doma, ale potom, co jsem to viděla na vlastní oči u sousedky, jsem si řekla, že je možné asi všechno. Přinášíme Vám dnes proto tent úžasný návod, jak si vypěstovat vlastní avokádo, sepsaný do několika jednoduchých kroků. Co více, dvorek k tomu potřebovat nebudete!
1. Připravte si pecku avokáda
Vezměte pecku avokáda a napíchejte do ní čtyři párátka. Ujistěte se, že jsou umístěny přibližně v polovině směrem od vrcholu a ve stejné vzdálenosti od sebe. Zubní párátka Vám pomohou pecku podpořit.
Poté umístěte pecku do šálku vody tak, aby její zakončený konec byl namočen v cca centimetru vody.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Pecku nechte namočenou 2-6 týdnů na teplém místě a mimo přímé sluneční světlo.
Během této doby byste měli vidět kořeny a klíčky. Jakmile stonky budou dlouhé 15-16 cm, odřízněte je zpět na 7-8 cm. Nechte kořeny zesílit a obrůst listy.
2. Čas výsadby
Naplňte si hrnec o průměru cca 25 cm půdou bohatou na živiny.
Pecku umístěte do malé dírky, kterou udělejte uprostřed půdy, a ujistěte se, že polovina kořenů je v půdě a polovina z nich je vystavena. Jako skvěle řešené odvodnění Vám poslouží terakotová nádoba s otvorem na dně.
Udržujte půdu vlhkou, aniž byste ji příliš saturovali, a ujistěte se, že zaléváte pecku pravidelně a dostatečně.
Pokud se Vám listy začnou zbarvovat do žluta, nebo klesat, nechte Vaši pecku nějaký čas vysušit a pak pokračujte v napájení s menším množstvím vody.
Pokud jsou listy barvy hnědé a suché, pak pravděpodobně nezaléváte dostatečně.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]3. Užívejte vlastní sklizně!
Dokázali jste to! Pokračujte v zalévání Vašeho avokáda a měli byste si všimnout, že první známky plodů zaznamenáte zanedlouho na to!
Hodně štěstí!