Je všeobecně známo, že se nedoporučuje umývat syrové maso, protože to zdvojnásobuje riziko bakteriální infekce nebo nákazy! Cílem tohoto doporučení je zabránit šíření bakterií, které se nacházejí právě v mase.
Problémem není mytí kuřete, ale to, že to děláme nesprávně!
Mnoho uživatelů o tomto typu otravy neví. Britská potravinová kancelář provedla však online průzkum, podle kterého 44 % z 4.500 zúčastněných kuře před vařením myje.
Mytí syrového kuřecího nebo krůtího masa pod tekoucí vodou ve Vašem dřezu tedy není však zrovna ten nejlepší nápad. Právě tehdy se všude kolem v kuchyni „roztrousí“ nebezpečné bakterie z masa. Mohou se dostat na kuchyňskou desku, umyvadlo, kuchyňské ručníky i jídlo, které máte v blízkosti.
Podle expertů se z kapek vody vytváří prostředí vhodné k šíření Campylobacterie. Je to bakterie, která se šíří dotykem, tedy přes ruce, oblečení, kuchyňské utěrky a desky či spotřebiče.
V online průzkumu bylo zjištěno, že přibližně 280.000 lidí ročně je nakaženo v Británii touto bakterií. Na druhé straně, pouze 28 % lidí o této bakterií vůbec ví. Převážně chytíme Campylobacterii z drůbeže. Je to nejběžnější druh otravy jídla.
Britská agentura proto doporučuje vyhnout se kontaktu se syrovou drůbeží. Přestože příznaky otravy jídla trvají přibližně jen týden, bakterie mohou být smrtelné a to hlavně pro děti mladší 5 let. Mezi hlavní příznaky patří průjem, bolesti břicha, křeče, malátnost a horečka.
Infekce může vést k dlouhodobým zdravotním problémům, jako jsou například střevní potíže a syndrom Guillan Barré.
Jak tedy správně postupovat?
- Vyhýbejte se mytí syrového masa.
- Skladujte zabalené maso chladem nebo mrazem.
- Skladujte ho v chladničce na nejnižší poličce, aby kapky z masa nepadaly na ostatní potraviny.
- Při vaření dbejte na to, aby bylo maso pořádně uvařené, nebo upečené.
- Pořádně omyjte všechno nádobí, desku a nástroje, které jste na přípravu masa použili.