Příliš mnoho mléčných výrobků způsobuje zdravotní problémy

Podle studie provedené organizací Kaiser Permanente ženy s diagnostikovanou rakovinou prsu, které konzumovaly tučné mléčné produkty měly vyšší úmrtnost než ženy, které po diagnostikování touto chorobou přešly na nízkotučnou mléčnou stravu. Podle organizace je proto vhodné změnit jídelníček s převahou nízkotučných mléčných produktů, které neobsahují hormony estrogen a progesteron. A jaké produkty jsou nebezpečné? Jedná se hlavně plnotučné mléko, smetana, smetanové jogurty, máslo a další podobné výrobky.

Ženské hormony v mléčných výrobcích

Právě v těchto mléčných potravinách s vysokým obsahem tuku se nacházejí ženské hormony, jako estrogeny a progesteron. Zvýšený obsah těchto hormonů ovlivňuje vznik prsních nádorů, a zvláště proto tučné mléčné výrobky mohou hrát roli při těchto stavech. Navíc se tyto hormony živočišného původu koncentrují, ve smetaně jich je asi 5krát více než v mléce, v másle se nachází dokonce 10krát tolik. Při konzumaci mléčných výrobků se tak v těle ženy neúměrně zvyšuje množství hormonů, které stojí za vznikem některých typů nádorů a rakoviny prsu.

Estrogen se ukládá v tukových buňkách

Dalším problémem zvyšujícím riziko onemocnění nádorovým onemocněním rakoviny prsu je fakt, že hormon estrogen je produkován a ukládán tukovými buňkami, vyšší tučnost tak přímo stimuluje bujení. Podle většiny vědců zároveň výrobky prodávané ve Spojených státech a v západoevropských zemích obsahují vyšší množství estrogenu a progesteronu, protože se mléko získává od březích krav. V případě mléčných výrobků je proto vhodnější konzumovat nízkotučné varianty, ze kterých je odstraněn nadbytečný tuk.

Čtěte také: Šílená postava modelky Gracie Bon: Potřebuje v letadle dvě sedadla! Co si o tom myslíte?

Vyšší úmrtnost i recidiva

Ženám s diagnostikovanou rakovinou prsu se proto doporučuje konzumovat nízkotučné mléčné výrobky, protože ty s vysokým obsahem tuku zvyšují úmrtnost i možnost recidivy onemocnění. Vědci sledovali po dobu 12 let skupinu žen, které jedly plnotučné mléčné výrobky alespoň jednou denně. Oproti skupině, ve které ženy jedly pouze nízkotučné mléčné výrobky nebo konzumovaly tyto mléčné výrobky méně než jednou denně, měly o 64 % zvýšené riziko na smrt z jakékoli příčiny a o 49 % vyšší riziko na úmrtí spojené s rakovinu prsu.

Obezřetnost je na místě, pomůže i zdravý životní styl

Studie sice nenalezla přímou souvislost, ale nutnost dalšího klinického výzkumu, prevence je však rozhodně na místě, a proto by všechny pacientky s diagnostikovaným karcinomem prsu v počátečním stádiu udělat vše pro omezení recidivy a zvýšení šance na přežití přizpůsobením životních návyků. Nejvhodnější je:

  • dodržování zdravého jídelníčku s omezením průmyslově zpracovaných potravin a cukrů,
  • vyhýbání se alkoholu,
  • udržení zdravé hmotnosti,
  • pravidelný pohyb,
  • přestat kouřit.