Maďarský guláš je tradičním jídlem, které si našlo svou pozici také v běžné české kuchyni. Příprava maďarského guláše není příliš složitá, je však potřeba dodržovat specifický postup, aby jeho chuť a konzistence odpovídaly klasické receptuře. Dosáhnout správného vyvážení jednotlivých aspektů pokrmu můžete prostřednictvím dodržení následujících tipů, jež vychází z originální receptury, jež se po staletí traduje v maďarských zemích.
Důležitost ingrediencí maďarského guláše
Při přípravě maďarského guláše podle tradiční receptury je nutné využívat kvalitních surovin, které zahrnují především:
– hovězí maso
– brambory
– cibuli
– česnek
– máslo
– oloupaná rajčata
– sladkou a pálivou papriku
– bobkový list
– hladkou mouku
– smetanu
– pepř a sůl
Tyto ingredience by měly být aplikovány ve správném poměru a mohou být dle chuti doplněny dalšími surovinami. Ideální je si pro přípravu maďarského guláše vyhledat recept, který se standardně užívá, a doplnit jej chybějícími surovinami z uvedeného seznamu.
Tradiční postupy výroby maďarského guláše
Abyste dosáhli guláše požadovaného charakteru, je dobré maso nakrájet na kousky a přesmažit na rozpálené pánvi s trochou oleje. Po zatažení přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte je osmažit, dokud nezezlátnou. Po osmažení přendejte směs do větší nádoby a přidejte oloupaná rajčata, koření (papriku a bobkový list) a osolte. Zalijte směs horkou vodou a vařte přibližně hodinu a půl – do vody je možné pro zvýraznění chuti přidat trochu octa. Po hodině vaření přidejte brambory a feferonky. Pokud je maso změklé, připravte si jíšku z mouky, body a smetany. Jíška musí být hladká, aby s guláši nevytvořila hrudky. Vmíchejte jíšku do guláše a nechte minutu až dvě povařit.