Přírodní barviva na vajíčka obohatí letošní Velikonoce

Velikonoce jsou za rohem a neodmyslitelně k nim patří barvení vajíček. Nepotřebujete ovšem žádné barvivo z obchodu. Místo toho můžete velmi snadno použít suroviny, které máte běžně doma. Nejlepší jsou slupky, koření nebo zelenina. Podle toho, jak dlouho budete suroviny vařit a vajíčka barvit, získáte mnoho krásných a jedinečných barevných tónů.

Reklama
Shutterstock

Modrá a zelená

Pro dosažení modré nebo zelené barvy potřebujete 2 hrnky nakrájeného fialového zelí, které najdete v každých potravinách. K tomu přidejte 2 hrnky vody a nakonec 2 lžíce octa. Záleží na tom, kolik zelí použijete a také vám barva vyjde podle toho, jak dlouho budete suroviny vařit. Dávejte si také pozor na odležení vajec v barvě, abyste získali světlé i tmavé odstíny těchto barev.

Oranžová a žlutá

Na oranžovou potřebujete 2 hrnky slupek ze žluté cibule, 2 hrnky vody a 2 lžíce octa. Tento recept je asi nejběžnější a velmi snadno zpracujete slupky, které vám zůstaly v kuchyni po vaření. Na žlutou na druhou stranu potřebujete 1 polévkovou lžíci mleté kurkumy, 2 hrnky vody a nakonec 2 lžíce octa. Z těchto surovin získáte nádherně žlutou, sluníčkovou barvu.

Růžová a červená

Na růžovou a červenou potřebujete stejné ingredience. Sytost barvy se odvíjí podle toho, jak dlouho ji budete vařit v prvním kroku přípravy. Na výrobu potřebujete 2 hrnky červené řepy, 2 hrnky vody a 2 lžíce octa. Když necháte řepu vařit kratší dobu, vajíčka budou nádherně růžová. A když ji necháte vařit dlouho, získáte syté odstíny červené.

Způsob přípravy barvy

Na každou barvu si vezměte dané suroviny a vodu. Obojí smíchejte a v hrnci přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte směs 15-60 minut podle toho, jak sytou a tmavou barvu si přejete. Čím déle budete vařit, tím sytější vám barva vyjde. Tekutinu přeceďte přes jemné síto a nechte vychladnout. Do šálku nalijte tekutinu a přidejte 1 polévkovou lžíci octa.

Shutterstock

Do nádob (ideálně skleněných) vložte dvě až tři vejce uvařená natvrdo a zalijte je tekutinou o pokojové teplotě. Sklenice zakryjte nebo uzavřete a vložte do lednice. Tam je nechte ležet 2-12 hodin. Čím déle vejce necháte v tekutině, tím tmavší barvu budou mít. Po uplynutí této doby je opatrně vyndejte a rozložte na mřížku, aby uschla. Až budou vejce suchá, můžete je potřít kokosovým olejem pro větší lesk.

Zdroj: 1001ideja.si

Reklama