Banány jsou velmi zdravé a příjemně sladké. Jakmile se na nich začnou tvořit tmavé skvrny, většina lidí je bohužel vyhazuje. To je obrovská chyba, protože z nich můžete získat obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Když si z nich uděláte banánový chléb, muffiny nebo je přidáte do smoothie, zlepšíte své zdraví a pochutnáte si.
Snížení stresu
Ve chvíli, kdy se na banánech začnou tvořit tmavé skvrny, se uvnitř začne tvořit více serotoninu. Jde o tzv. hormon štěstí, který vám okamžitě zlepší náladu. Zároveň také snižuje množství stresu, podráždění i úzkostí. Navíc si užijete vysokou hodnotu vlákniny, která zajistí správnou funkci tlustého střeva, takže se zbavíte nadýmání, zácpy a posílíte svou imunitu.

Zmírnění pálení žáhy
V banánech s tmavými skvrnami se nachází také mnoho látek, které pomáhají se zažívacími problémy. Tělo nemá žádný problém s jejich trávením, a proto jsou vhodné do jídelníčku pro všechny, kdo si chtějí ulevit od pálení žáhy i dalších potíží se žaludkem. Právě díky dobré stravitelnosti nepocítíte žádné nepříjemné pocity, i když vám ostatní druhy jídla připadají velmi těžké.
Stabilizace krevního tlaku
Banány obsahují hodně draslíku a minerálů, které jsou prospěšné pro celé tělo, včetně krevního tlaku. Pokud potřebujete stabilizovat krevní tlak a chcete to zkusit přírodním způsobem, toto tropické ovoce vám pomůže. Vyrovnáte si totiž hladinu draslíku a sodíku, což je většinou příčinou pro kolísání krevního tlaku. Nejde o lék, ale můžete je využít jako podpůrný produkt při léčbě.
Okamžitá energie
Vysoká hladina draslíku zajistí, že si velmi rychle doplníte energii. Proto je dobré zralé banány zařadíte hlavně do snídaně a nebudete potřebovat kávu nebo energetické nápoje. Zároveň zmírníte svalovým křečím, které se někdy objevují během noci v lýtkách. A konzumace hodně zralých banánů se vyplatí také sportovcům, protože podporují vytrvalost.
Pomoc při anémii
Při konzumaci tohoto ovoce doplníte do těla také hodně železa, která je klíčové pro celé tělo. Máte-li problémy s anémií nebo nízkou hladinou železa (hlavně během těhotenství), zařaďte do jídelníčku více zralých banánů s černými skvrnami. Podpoříte své celkové zdraví, protože železo je velmi důležité pro správné fungování celého organismu.

Jak se při konzumaci zralých banánů vyhnout potížím
Hodně zralé banány jsou skvělé, ale musíte kontrolovat míru zralosti. Ideální je, když jsou skvrny na 40-60 procentech plodu. Jestli je to více než 60 procent nebo je slupka poškozená, můžete ho s klidným srdcem vyhodit do koše nebo na kompost. Nedoporučují se lidem s cukrovkou, žaludečními vředy nebo bolestmi hlavy. Nikdy nejezte více než 2 banány denně. Pro většinu lidí jsou banány nezávadné a přináší jen pozitiva, ale musíte se stále držet pár zlatých pravidel.
Zdroj: beauty.thebustednews.com